2019. október 17., csütörtök

POZITÍVAN REAGÁLT A CEU KARÁCSONY GESZTUSÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2019.10.17.


„Bárcsak így gondolkodott volna Budapest korábbi főpolgármestere, amikor először támadták meg a CEU-t, lehet, akkor némileg másként alakultak volna a dolgok, mint ahogy végül alakultak” – reagált Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese Karácsony Gergely ma hivatalba lépett új budapesti főpolgármester bejelentésére, miszerint első teendői egyikeként levelet küld a CEU rektorának, s felajánlja a főváros partnerségét abban, hogy az egyetem – a jogszabályi keretek között – a lehető legtöbb tevékenységét őrizze meg Budapesten, megmentve a felhalmozott kulturális tőkét és tekintélyt. Ami tevékenységet csak tud Budapesten tart a CEU, s „ha a magyar programok valamilyen módon folytathatók lennének, akkor más helyzetet adódna, mintha a magyar részleg ellen is kormányzati összetűz zúdulna” – mondta Enyedi.

„Amellett, hogy igen jól esnek Karácsony Gergely szavai, nagyon nagy dolognak tartom, hogy Budapest főpolgármestere érti, hogy a CEU hasznára van a városnak” – mondta Enyedi Zsolt, aki azonban emlékeztetett arra, hogy az oktatás kormányzati hatáskör. „Ezért sajnos Budapest hozzáállása nagyon kis mértékben változtathatja meg a helyzetet”.

Azonban hozzátette: van olyan terület, amelyen talán több lehetőség nyílik, az pedig nem más, mint „a más típusú tevékenység” A CEU is úgy gondolja, hogy amennyire lehet Budapesten tartja, s ha lehet még fejleszti is a kutatási és a tudományt népszerűsítő tevékenységeit, némely szociális funkciókat, a felnőtt oktatás bizonyos területeit. „És ha egy támogató, de legalább semleges környezet van, akkor talán jobbak az esélyek ezek tényleges megvalósítására”. Minden bizonnyal a CEU ezt nem egyedül, hanem partnerekkel közösen fogja végezni, „s nyilván egy más légkörben partnerek is könnyebben adódnak majd”. Összességében tehát Enyedi Zsolt lát lehetőséget, de azt azért hangsúlyozza, hogy „a leginkább alapkérés tekintetében az országos hatóságoknak kellene lépniük”.

Mindenesetre az elmúlt hónapokban a CEU kénytelen volt előrehaladni, és sok tekintetben el kellett köteleznie magát Bécsben. „Ezek az elköteleződések mára már valószínűleg adottságnak tekinthetők” – fűzte hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.