2019. október 8., kedd

AZ EURÓPAI ÁTLAGNÁL KEVÉSBÉ ÉRZI FÜGGETLENNEK AZ ÍTÉLKEZÉST A MAGYAR BÍRÓ

INDEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2019.10.08. 


Romániában és Magyarországon néznek szembe a legtöbb, a függetlenséget, így a független ítélkezést érő kihívásokkal a bírók. Ez derült többek között ki a Bírói Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ) friss jelentéséből. A nemzetközi szervezet már harmadszor készített átfogó felmérést az európai igazságszolgáltatás függetlenségéről, de Magyarország (az Országos Bírói Tanács bevonásával) idén vett részt először a közvélemény-kutatásban, amelyben az európai bírók és ügyvédek hangulatát, problémáit, és az ítélkezés nehézségeit térképezik fel.

A kérdőívet 25 országból összesen 11 335 bíró és 21 országból összesen 4 250 ügyvéd töltötte ki, a magyar bírók közül 429-en, míg a magyar ügyvédek közül több mint 300-an vettek részt az önkéntes és anonim felmérésben.

Az eredmények (pdf) sokatmondóak: az ENCJ értékelése szerint a magyar bírák a magyar bíróságok függetlenségét általánosságban az átlagosnál kevésbé kedvező értékelték, a 10-es skálán 7 körüli értékkel így Magyarország a vizsgált 25 országból az ötödik legalacsonyabb értéket kapta ebben a kérdésben.

A MAGYAR BÍRÓK 15 SZÁZALÉKA ÚGY NYILATKOZOTT, HOGY BÍRÓI FÜGGETLENSÉG ÁLLAPOTA MAGYARORSZÁGON „SOKAT ROMLOTT” A SZOLGÁLATI IDEJE ALATT, MIKÖZBEN AZOK ARÁNYA, AKIK SZERINT EZ PÁLYÁJA ALATT „SOKAT JAVULT” A 2 SZÁZALÉKOT SEM ÉRI EL.

Az ENCJ-jelentésben részletesen is megtalálható adatsorok alapján a kor szerinti bontásból az derül ki, hogy egyedül az öt évnél rövidebb bírói tapasztalattal rendelkező, azaz a kezdő bírók körében vannak többen azok a válaszadók, akik szerint a bírói függetlenség „sokat javult”, miközben a bíróként eltöltött évek száma szerinti összes többi csoportba tartozók inkább a bírói függetlenség romlását érzékelik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.