2019. október 24., csütörtök

MIÉRT NYERT KARÁCSONY?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: CSIZMADIA ERVIN
2019.10.18.


Bár az előjelekből (a Borkai-sztori szétáradó hatása, a Fidesz-kampány elbizonytalanodása stb.) lehetett sejteni, hogy valami készül a múlt vasárnap, arra talán kevesen számítottak, hogy az ellenzék ennyire átütő erejű győzelmet arat. A siker nemcsak Budapestre korlátozódik (ahol azért reménnyel teltebbek voltak az ellenzéki kilátások), hanem vidékre is, ahol immár a megyei jogú városok egy részében is ellenzéki győzelem született. A szövetkezett ellenzéknek számos helyen polgármestere lett, s bár a megyei közgyűlések továbbra is kormánykézen maradtak, nem lehet nem észrevenni, hogy a 2014-es kormány–ellenzék arányok nagymértékben megváltoztak – az ellenzék előnyére.

De persze a legnagyobb ellenzéki győzelem mégiscsak Budapesten történt, ahol a 23 kerületből 13-at ellenzéki polgármester-jelölt nyert meg, s ahol főpolgármesterként megbukott Tarlós István. Karácsony Gergely (ráadásul több mint 5 százalékpontnyi különbségű) győzelme pedig egyenesen kirívó, amit még a legmerészebben jósló ellenzékközeli közvélemény-kutatók sem láthattak előre.

Szóval 2019. október 13-án egy merőben új színképlet állt elő. Ellentétben ugyanis az eddigivel, amelyben szinte narancssárga volt az egész ország, a színvilág jelentősen megváltozott. Az elmúlt évtizedben sok sebből vérző, elgyötört ellenzék végre sikerélményhez juthatott, és most joggal bízhat abban, hogy győzelmével megtette az első lépést a 2022. évi országgyűlési választások megnyerése felé.

Az ellenzéki siker összetevői

De vajon hogyan juthatott el idáig az ellenzék? Miként vált lehetségessé, hogy a megbonthatatlannak hitt kormányzati szisztémán – nem is akármilyen – fogást találjanak? Már most szeretném jelezni, a végkövetkeztetésem az lesz, hogy a győzelem magyarázata egy az ellenzéki oldalon újszerűnek mondható kreativitásnak köszönhető. Hogy ez pontosan mit jelent, arról az írás utolsó részében szólok. Előtte áttekintem azt a nyolc tényezőt, amely véleményem szerint szoros összefüggésben áll az ellenzéki feltámadással:...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.