2019. október 24., csütörtök

SCHMIDT MÁRIA ORBÁN RENDSZERÉT IDEALIZÁLTA KÜLFÖLDÖN, FÉLREVEZETÉSSEL VÁDOLJÁK - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.10.24.


Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója véleménycikkére reagált Patrick Gaspard, az Open Society Alapítvány elnöke a New York Timesban, amelyben a történész történelmi tévedéseit olvassa a fejére. Orbán és Trump Ukrajnáról folytatott beszélgetése is téma Amerikában – továbbra is. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

Miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszélt Donald Trump amerikai elnöknek, hogy Ukrajna valóban reménytelenül korrupt, egyre több helyen vetődött fel a médiában: vajon Orbánnak mi köze van Ukrajnához? (Orbán és Trump májusi fehér házi beszélgetéséről korábban a Washington Post írt George Kent, külügyi helyettes államtitkár kongresszusi meghallgatásának a részleteiről értesülve.)

A Foreign Policy amerikai folyóirat körbejárta a témát a hazánkat jól ismerő szakértővel, Chris Maroshegyivel – aki a Klubrádiónak is nyilatkozott ennek kapcsán, még kedden –, s aki a volt amerikai külügyminiszter nevével fémjelzett Albright Stonebridge Goup egyik igazgatója.

A részletes történelmi hátteret ismertetve Trianontól jutunk el odáig, hogy Orbán mintegy 1 millió útlevelet biztosított a szomszédos országokban élő magyaroknak azért, hogy cserébe megszerezze támogatásukat a választásokon. S végül a nyelvtörvény miatt elmérgesedett ukrán-magyar viszony kerül elő, mint Orbán ukránellenes véleményének egyik legfőbb indoka. S az, hogy Orbán gáncsolja az ukrán-NATO partnerség kiépítését, végső soron az oroszoknak tett gesztus – véli Chris Maroshegyi. Dan Fried volt külügyi államtitkárhelyettes, a térség szakértője ehhez még hozzáteszi, hogy a kárpátaljai magyaroknak semmi közük az ukrán-NATO kapcsolatépítéshez, ám mégis őket ejtette túszul Orbán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.