2020. január 7., kedd

A JAPÁN EGÉSZSÉGÜGY PÉNZÜGYI BUGYRAI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.07.


Nem is olyan régen az ázsiai országban élő Tshabee írta meg, hogyan is néz ki belülről egy japán kórház. (Aki nem olvasta volna, az ide kattintva találja a posztot.) Akkor nem esett szó a távol-keleti ország egészségügyének anyagi oldaláról, most ezt pótolja ugyanő. (Elöljáróban annyit, hogy most, 2020 január elején 1 jen 2,7 forint.)

„Ahogy a múltkor ígértem, a kórházak után írok egy picit az itteni egészségügy finanszírozási oldaláról is. Egy (nem japán) barátom egyszer azt mondta, hogy a japán egészségügynek van a világon az egyik legjobb ár-érték aránya. Nyilván ettől még a minőséget meg kell fizetni, és most azt fogjuk körbejárni, hogy hogyan...

Először is talán a biztosítók felől érdemes kezdeni. „Biztosítók” - így többesszámban, mivel több is van belőlük. Gyakorlatilag minden cég választ közülük egyet, amelyikkel leszerződik. (Nem tudom mi alapján, az is lehet, hogy az adott cég fő profilja alapján jelölnek ki egyet...)

Onnantól a cég összes alkalmazottja az adott biztosítóhoz lesz bejelentve. Mind a határozatlan, mind a határozott idejű alkalmazottak. Aztán ha valakinek vannak eltartottjai, pl. gyerekei, akkor az eltartottak is automatikusan bekerülnek az ő biztosítása alá.

Elég sok ember viszont nem hagyományos alkalmazotti státuszban van, hanem egyéb foglalkoztatási formában, az ő esetükben nem tudom, mi a helyzet. De gyanítom, hogy nekik saját maguknak kell intézni a biztosításukat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.