2020. február 28., péntek

EGYENLŐTLENSÉG AMERIKÁBAN ÉS VILÁGSZERTE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.02.28.


A minap meglehetős vihart kavart az elvándorlás és az IQ kapcsolatát feszegető poszt, némileg ehhez kapcsolódik (még ha áttételesen is) Steve posztja, mely egyebek mellett a gazdagság, szegénység és az oktatás kapcsolatát próbálja meg körbejárni.

“Tudjuk, az egyenlőtlenség mindig is létezett. Ez nem azt jelenti, hogy a jelenség elkerülhetetlen. Nem újság az sem, hogy a felső tízezer jobban járt mindenki másnál úgy a 80-as és 90-es évek gazdasági fellendülésében, miként az új század válságos első éveiben is. A gazdagok hamarabb léptek túl a pénzügyi válság romain, mint a többiek.

A 2014-ben megjelent sarkalatos könyvében (Tőke a 21. században) Thomas Piketty azt állítja, hogy ez a jelenség nem csak a mi korunkra jellemző.

A szerző, aki a közgazdaságtan professzora a Párizsi Közgazdasági Egyetemen (Paris School of Economy), azt írja, hogy az egyenlőtlenség növekedése az egész modern történelemre jellemző, a háborúk, gazdasági válságok és azokat követő korszakok kivételével, amikor mindenkinek elölről kellett kezdeni nagyjából azonos alapokról.

Szerinte a vagyoni szakadék továbbra is növekedni fog, végül is egy olyan társadalmat eredményezvén, ahol a gazdagok mindenki mástól elkülönülnek, egyik generáció a másikra hagyja vagyonát, mint az arisztokraták és a nemesség tette a múlt századokban.

Ez a jövő nagyon lehangoló, de nem szükségszerű, hogy bekövetkezzen. Nem is olyan régen a gazdagok tulajdonában a javak kisebb százaléka volt. Még fontosabb, hogy a jelenség nemcsak Amerikában tapasztalható, noha másutt a folyamat jóval lassúbb.

Más fejlett országok nem azért nem követik az USA példáját, mert nekik nem voltak siker történeteik, mint pl. Amerikában Warren Buffet, avagy kevesebb bankár stb. akad köztük.

Más országok középosztályának jövedelme gyorsabban emelkedett, mint az USA-ban, abban az időben, amikor gazdaságuk az USA gazdaságával egyenlő arányban nőtt. A kiegyenlítettebb társadalom nem szükségképpen kevésbé dinamikus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.