2020. február 28., péntek

BETETT A KORMÁNY A NYUGDÍJPÉNZNEK - NAGY SZÜKSÉG LENNE A MUNKÁLTATÓKRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.02.28.


A cafeteria átalakítása csúnyán megtépázta az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat. A munkáltatói befizetések drasztikusan visszaestek, a létszám tovább csökkent. Pedig ragyogó hozamokkal hízott a megtakarítók nyugdíjpénze, de munkáltatók nélkül aligha lehet hosszú távon továbblépni.

A legfrissebb jegybanki adatok világosan mutatják, hogyan tett be a cafeteria 2019-es drasztikus átalakítása az öngondoskodásnak. Mint többször megírtuk, mostanra a kormánynak sikerült elérnie, hogy a SZÉP-kártya legyen a legnépszerűbb béren kívüli juttatási forma. Sok dolgozó panaszkodott arra, hogy munkáltatója nem is kínál más lehetőséget. Ehhez persze a többi elemet brutálisan meg kellett adóztatni. Az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás már bérként adózik, így leszorult a cafeteria népszerűségi listájának az éléről.

Ennek persze meg is lett a következménye, hiszen a 2018-as 42 milliárd forintos munkáltatói tagdíj-hozzájárulás tavaly 26 százalékkal 31 milliárd forintra esett vissza. Ugyanakkor a tagok 6 százalékkal több tagdíjat, 76 milliárd forintot fizettek, ez azonban nem tudta kompenzálni a munkáltatói pénz kiesését. Így összességében 7,3 százalékkal 107 milliárd forintra csökkent az összes tagdíjbevétel – derül ki az MNB statisztikáiból.

Pedig a munkáltatói befizetések kiemelkedően fontosak lennének a pénztárak további fejlődéséhez, ez látható a hosszú távú statisztikákból. A pénztárak 1994-es indulása után, amíg a munkáltatói befizetések adómentességet élveztek, szinte fokozatosan nőtt az öngondoskodók száma is, a 2010 utáni szigorítások viszont a munkáltatói befizetések visszafogását hozták. Ennek következtében a taglétszám is mérséklődött - emelte ki tegnap Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) múlt héten megválasztott új elnöke a pénztárszövetség tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az MNB adatai szerint 2008-ban még 1,4 milliós nyugdíjpénztári tagság tavaly 23 ezerrel 1,11 millióra csökkent. Ráadásul – erről nem szól most az MNB jelentése sem - a létszám fele nem is fizet tagdíjat. Probléma az is, hogy nem csak fogy a tagság, de egyre inkább el is öregszik. Ezért is lenne fontos a fiatalok megszólítása, amihez szükség lenne a munkáltatókra is. A Pénztárszövetség felmérései rendre azt mutatják, ha az alkalmazottak a munkáltatójuktól kapnának támogatást, pénztári befizetésükhöz hozzájárulást, akkor a jelenlegi tagok növelnék a pénztári megtakarításaikat, akik pedig még nem tagjai valamelyik kasszának, ebben az esetben megkezdenék a pénztári takarékoskodást az időskori anyagi biztonság megteremtése és az egészségük megőrzés érdekében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.