2020. február 21., péntek

NEM IS OLYAN JÓ BEFEKTETÉS AZ INGATLAN? - HOSSZÚ TÁVON A BANKBETÉT IS TÖBBET HOZOTT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.02.21.


Az elmúlt 4-5 évben az ingatlan volt a legjobb befektetés Magyarországon, hosszabb távon azonban a bankbetét és a nagybani állampapírok hozama is lekörözte. Ráadásul a hozamok ingadozása miatt az ingatlanbefektetés jóval kockázatosabb volt – derült ki egy MNB-tanulmányból. Jelenleg lassul az árnövekedés az ingatlanpiacon, sőt a fővárosban és a megyeszékhelyeken egy év alatt a harmadával javultak a vásárlók alkupozíciói.

A lakásárak növekedésének köszönhetően nagyot kaszálhattak az elmúlt években az ingatlanba fektetők, ami nem jelenti azt, hogy mindig így lesz. Sőt, egy friss tanulmány szerint ez olyannyira nem volt így a múltban sem, hogy még a bankbetéttel is jobban lehetett keresni. Ez teljesen hihetetlennek tűnik a jelenlegi 0 százalék körüli betéti kamatoknál. De nem volt ez mindig így.

Az MNB legfrissebb tanulmánya szerint az elmúlt 4-5 évben a legmagasabb hozamot a lakásvásárlással lehetett elérni; a dinamikus lakásár-növekedés évi 15-25 százalékot hozott. Ennek egyik oka, hogy érdemben megemelkedett a befektetési célú ingatlanvásárlás mértéke. Az MNB 2019. novemberi Lakáspiaci jelentéséből kiderült, hogy a városokban a tranzakciók 40 százaléka befektetési célú, míg vidéken ez az arány 25 százalék. Ezzel egybevág a 2017-es “Felmérés a háztartások pénzügyi és fogyasztási helyzetéről” eredménye is, ami szerint a háztartások 84 százaléka rendelkezik ingatlannal, 19 százalékának pedig legalább két ingatlanja van.

A befektetők nagyarányú megjelenésének oka – erről nem szól ez az MNB tanulmány – a rendkívül alacsony pénzpiaci, betéti kamatok. Amiket egyébként az MNB mesterségesen, a piacra öntött likviditással tartott alacsonyan. Vagyis rendesen beavatkozott a piaci folyamatokba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.