2020. április 30., csütörtök

HOGYAN MŰKÖDIK A KORONAVÍRUSTESZT, ÉS MIÉRT TESZTELÜNK HIRTELEN 17 EZER EMBERT?

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2020.04.30.


A koronavírus nem pusztán világjárvány, de logisztikai és tesztelési válság is. A koronavírus-teszt alapvetően mindenhol egyforma, de az egyik alkotóeleme változhat, és sokszor ezen múlik a sikeressége.

A koronavírus megfékezésének – gyógyszer és vakcina híján – egyelőre két fő eszköze ismert: az egyik az elkülönítés, a másik a tesztelés. Az utóbbi segítségével tudhatjuk meg, hogy ki az, akit el kellene különíteni. A tömeges elkülönítés időszakát az elmúlt pár hétben megtapasztalhattuk Magyarországon. A hatósági karanténok elrendelése mellett minimálisra próbálták csökkenteni a társadalmi kapcsolatokat, az elmúlt heteket, aki tehette, otthon töltötte.

Mivel a vírust vizsgáló szakértők tapasztalata az, hogy az új koronavírus leginkább családokban és munkatársak kis csoportjaiban terjed, hatékony és gyors teszteléssel sok országban már az elején el lehetett különíteni azokat, akik megfertőződtek, és felderíteni, kikkel álltak kapcsolatban. Ha ez nem működik, vagy az országok vezetői túl lassan reagálnak, akkor kénytelenek a tömeges elkülönítés szabályain szigorítani, ami a kijárási tilalmak az itthoninál sokkal komolyabb változatait jelenti.

A vírus addig nem fog eltűnni, amíg nem sikerült vakcinát készíteni ellene. Mivel nem tudjuk, ez mikor történhet meg, valamilyen módon fenn kell tartani a társadalom működését. A társadalmi távolságtartás arra volt jó, hogy a terjedés korai szakaszában időt adjon az egészségügyi rendszereknek a felkészülésre, ugyanis a vírus fő fenyegetése az volt, hogy az ellátórendszerek rövid idő alatt túlságosan leterheltek lesznek, és sok olyan ember is meghal, aki megmenthető lett volna.

A társadalmi távolságtartásnak viszont komoly gazdasági (és mentális) hatásai vannak, amit mindenki tud, aki az elmúlt pár hetet otthon töltötte. Pont ezért lehet az általános kijárási tilalmakat követő fázis a tömeges vagy reprezentatív tesztelések időszaka.


Hogy megértsük, miért érdemes tesztelni, először azt kell megvizsgálni: pontosan mi is az a teszt, amivel azonosítani tudják az új koronavírust? Két fő típus létezik jelenleg.
- Az egyik ilyen kizárólag a megbetegedés után működik, és azt mutatja meg, hogy a koronavírusos fertőzött vérében létrejött-e a vírus elleni antitest.
- A másikat akkor is lehet használni, ha a fertőzött még beteg, illetve ha nincsenek tünetei. Ez azért is hasznos, mert az új koronavírus akkor is fertőz, amikor a betegek nem produkálnak tüneteket, sőt az esetek nagy része ilyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.