2020. október 15., csütörtök

ŐSZINTÉN A HÁLAPÉNZRŐL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.10.15.


A hálapénzrendszert a hiány, és a félelem generálja. Nem jó a betegnek, nem jó az orvosnak, árt a magyar egészségügynek. Ám a felszámolásához nem elegendő, hogy a közelmúltban elfogadott törvény kriminalizálja az adását és az elfogadását, az okokat kell megszüntetni. Az orvosok hálapénz elleni, több mint egy évtizedes küzdelméről, a miértekről és a hogyanról dr. Dénes Tamással, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnökével beszélgettünk.


Az Országgyűlés egyhangú, 165 igen szavazattal fogadta el 2020. október 6-án a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete hogyan vélekedik a törvényről?

– A törvény megítélése nem egységes. Vannak, akik már évek, akár évtizedek óta küzdenek a hálapénz-mentes, tisztességes béreken alapuló rendszerért. A csoport ezt az eredményt tartja szem előtt, és azt vallja, hogy kompromisszumra kell törekedni a törvény azon részeivel kapcsolatban, amelyek így, ebben a formában nem elfogadhatók, mint például a békeidőben történő kirendelés. Vannak, akik teljes mértékben elutasítják a törvényt a negatív elemek miatt, és azt vallják, ahhoz, hogy béremelést adjon a kormány, és megszüntesse a hálapénzt, nem kell új jogállás az egészségügyben. Teljes mértékben igazuk van, csak azt kell látni, hogy ez az új jogállás nagy valószínűséggel egy politikai szándék a közalkalmazotti jogviszony (teljes) felszámolásában, és nem biztos, hogy ebben a kérdésben kompromisszumra kész a kormány. Egy dologban mindkét fél egyetért, hogy ebben a formában nem lehet elfogadni a törvényt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.