2021. február 16., kedd

„KEDVES KOLLÉGÁK! NINCS ERRE JOBB SZÖVEGÜNK?”AVAGY AZ ÁTLÁTHATÓSÁG ÉS JÁRVÁNYKEZELÉS SIKERESSÉGÉNEK (POLITIKAI) ÖSSZEFÜGGÉSEI

MÉRCE
Szerző: NAGY GYÖNGYI
2021.02.16.


A koronavírus elleni oltással kapcsolatos események az elmúlt pár hétben rendkívül viharosak voltak és folyamatosan tolták ki azt a fókuszt, amelyben az eseményeket értékelni érdemes. Beoltassuk-e magunkat? Hogyan értékelhető az oltási terv? Hogyan alakítható ki vélemény a prioritási listáról? Mit tudunk a logisztikai kérdésekről? Ki oltson? Háziorvos oltson? Otthon oltson? Oltóponton oltson? Hogyan működnek a vakcinák? Orosz, kínai vagy amerikai vakcinát válasszunk? Mit gondolunk a vakcina-útlevélről? A gyógyszer-engedélyezési eljárás legutóbbi módosításait hogyan értékeljük? Mind-mind olyan kérdések, amelyeket borzasztóan nehéz újságolvasóként és újságíróként is megítélni. Lassan húsz éve foglalkozom egészségüggyel, de én is csak kapkodtam a fejem az elmúlt hetekben.

Emellett döbbenten olvastam a magyar sajtótermékeket, amelyek a témában a vitakultúra teljes hiányáról, a vélemények között minőségi különbséget nem tevő igénytelenségről tettek tanúbizonyságot. Minden vélemény kapcsán felmerülhetnek pro és kontra érvek. Döntéseket úgy tudunk hozni, ha ezeket mérlegeljük.

A javaslatom elsőként az, hogy mindent, amit olvasunk, próbáljunk meg mérlegelni, csak ezt követően véleményt alkotni, és döntést hozni saját személyünket, családtagjainkat illetően.

A „minden véleményt mérlegelni kell” elv alól egy kivétel van számomra és ez a másik fontos alaptétel: nem elfogadható az a típusú oltásellenesség, amely az oltáspártiakat emberöléssel és más hasonlóan erőszakos bűncselekményekkel fenyegeti. Nemcsak Müller Cecília kapott ilyen fenyegetéseket, hanem számos más, oltás mellett kiálló és felvilágosító kampányt folytató elismert orvos is. Ez politikai nézettől függetlenül mélységesen elítélendő. Kormányzati felelősségnek tartanám az esetekről való tájékoztatást és a fenyegetések egyértelmű elítélését.

Ez az első pont, ahol az átláthatóság követelménye megjelenik, de hiába: általában jellemző, hogy csak korlátozott mértékben és későn jutunk megfelelő, egyértelmű információhoz. Számomra pedig az állásfoglalásnak és a döntéshozatalnak ez a szakmai tartalmon túli legfontosabb követelménye, főleg azért, mert laikus szinten a szakmai tartalom például a vakcinakérdésben nem megítélhető.

Első kérdés: Oltás vagy nem oltás?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.