2021. május 28., péntek

MÉG 2023-BAN IS FIZETHETÜNK A KÖTVÉNYBRÓKEREKNEK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.05.28.


A letelepedésikötvény-biznisz két évig üzemelt, hatalmas botrányt kavart. Az egyetlen átlátható résztvevőhöz érdekes módon betörtek négy éve, azóta sem tudni semmit a nyomozásról.


Az egész letelepedési államkötvény biznisz nagyon érdekes, de az Arton Capital eleve súlyos, a korrupciótól a hazaárulásig terjedő számegyenesen a hazaáruláshoz közelebb eső konglomerátumon belül is nagyon érdekes szereplő, mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a Reggeli gyorsban a négy éve, egy különös betörésről elhíresült cégről.

A letelepedési államkötvény bizniszt azzal az állítólagos, de hazug ürüggyel vezették be Magyarországon, hogy az ország a csődbe megy, ha az állampolgársági lehetőségeket nem árusítja ki jó pénzért, gyanús de gazdag figuráknak, foglalta össze a lényeget Ligeti, aki elmondta, hogy összesen húszezer ellenőrizetlen biztonsági hátterű "migránst" sikerült így behozni az országba. Ő itt élhetnek, a magyar útlevéllel korlátlanul utazhatnak a schengeni határon belül is. A programot Rogán Antal kezdeményezte 2012-ben.

"Sokat fizettek, valóban, de egy kötvénycsomagra 300 ezer eurónként az állam 30 ezer euró, azaz 10 százaléknyi hozamot biztosított azoknak a brókercégeknek, miközben ugyanebben az időszakban, a piacon, a normál kötvénykibocsátásoknál a hozam 2-1% volt, a végén meg 0 százalék volt" - mondta.

Ezáltal 60 milliárd forint közpénz ment ezekhez a brókerekhez, jelentette ki Ligeti. A brókercégek közül az Arton az egyetlen, aminek Budapesten volt a központja. "Hogy aztán a betöréssel, a páncélszekrénnyel mi történt, azt nem tudjuk. Mi az egész konstrukció korrupciós vonzatairól tudunk mondani mindent" - mondta.

Ligeti a hazaáruló jelzőt is megmagyarázta. Szerinte ugyanis nem csak arról van szó, hogy valaki pusztán megszagolta a lehetőséget, hogy közpénzt lehet lenyúlni. "Ezt megszoktuk a túlárazott uniós támogatásoknál, a közbeszerzéseknél. A hatóságokat, a jogalkotást is igénybe veszik, hogy pénzhez jussanak a közvagyon kárára. Itt azonban az állampolgársági lehetőségeket árusították ki, és a saját kommunikációjával is szembemenve, a kormány pár esetben komoly bűnözőket is beengedett, mondta az igazgató.

"Furcsa módon megnyitották nekik is az itt élés jogát".

További furcsaság, hogy nem egyszerű kötvénykereskedő cégek nyújtották ezt a tevékenységet, hanem egy parlamenti bizottság által felhatalmazott, többségében offshore-szolgáltató helyeken bejegyezett cégek. Ebből a csapatból egyedül az Arton volt átlátható, ezért vált izgalmas szereplővé, mondta.

A biznisznek vége van. 2017-2018-ban óriási botrányt kavart a Transparency tanulmánya ez ügyben, ezt követően kivezették a letelepedési bizniszt, de még nem lett vége a közpénzveszteségnek, mivel ezeknek a kötvényeknek a futamideje 5 év. Tehát a fejenként 30 ezer eurós hozamért még 2023-ben is a magyar államkasszához fognak járulni a ki tudja milyen brókerek, mondta Ligeti.

Hogy ezzel összefüggésben az Artonhoz betörtek, az szerinte nem tűnik jelentősnek. "Az egy bűncselekmény, ha a rendőrség akarja, felderíti. Láttuk, hogy a hatóságoknál néha nem a képesség, hanem az akarat hiányzik, hogy a kiemelt korrupciós ügyeknek a végére járjon" - mondta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.