2021. május 28., péntek

LEHET-E ORBÁN MAGYARORSZÁGA OLYAN, MINT LUKASENKA BELORUSSZIÁJA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.05.27.


A rövid válasz: igen. Orbán “jó érzékkel” elkerülte, hogy szokásához híven megvétózza az EU Fehéroroszország elleni szankcióit, annak ellenére, hogy Lukasenka nagy szimpatizánsa, ahogy szimpatizánsa minden embertelen diktatúrának. Orbán néma maradt, amikor Lukasenka elcsalta a választást, nem tiltakozott, amikor vérbe fojtotta a diktatúra elleni tüntetéseket, és csaknem pontosan egy éve járt Minszkben, ahol az EU szankcióinak eltörlését követelte. S utána jött még az újabb elcsalt választás és a terror.

Orbán megérezte a bajt, vagy jelezték neki, hogy ha Lukasenka terrorcselekményét megvédi és az EU szankcióit megvétózza, nagy bajba kerül. Ha Orbán ezt is megvétózza, felgyorsul a folyamat, hogy az EU külügyi (és egyéb) döntéseit szavazattöbbséggel hozza meg, és ne legyen senkinek vétójoga. Mert ez a gépeltérítés olyan súlyos cselekedet, hogy idegesebb időkben emiatt háború is indulhatott volna. Lukasenka ellen olyan blokádot kell emiatt építeni, ami példátlna, mint maga a tett. Fehéroroszországot ezért terrorállammá kell minősíteni, és az ennek megfelelő szankciókkal sújtani.

Lukasenka talán maga sem fogta fel, hogy mekkora jogsértést, bűncselekményt követ el, amikor Roman Protaszevics elfogása érdekében eltérít egy repülőgépet. Az akció célja részben az ellenzékiek lebénítása és megfélemlítése, mászrészt a bosszú a fiatal újságíróval szemben, aki szervezője volt a választási csalást követő tüntetéseknek. De a módszer példátlan. Ez terrorcselekmény, amit egy ország hajtott végre. Lukasenka ellen nemzetközi bíróságon kellene vádat emelni.

A diktátorok arra építenek, hogy a demokratikus Nyugat felháborodik, egy kicsit erősködik, aztán mindent lenyel. Így működik ez Orbán esetében is, az EU tudomásul vesz mindent. A szemrebbenés nélküli hazudozás, az arrogancia, a viszontvádaskodás, az aljasságok felemésztik mindenki idegeit, türelmét és kitartását. Bemocskolnak minden kritikust, kriminalizálnak bárkit, aki ellent mer mondani, és ezt a stílust, a szennyet, amit a nyakukba öntenek, senki nem szereti, és bármennyire hazug, erodáló hatású...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.