2021. augusztus 26., csütörtök

A TANÁROK ÉS A DIÁKOK MENTÁLIS EGÉSZSÉGE IS MEGSÍNYLETTE AZ ELMÚLT MÁSFÉL ÉVET

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.08.25.


Szorongást, depressziót és alvászavart okozott a gyerekek körében a járvány, derül ki az UNICEF és a Publicus közös kutatásából, amelynek során gyermekpszichológusokat, pszichiátereket és pedagógusokat kérdeztek.



A kutatás előző fázisáról, amelyben az UNICEF szülőket kérdezett, itt írtunk.

A megkérdezettek egyöntetű véleménye az, hogy a járvány és a bezártság komoly negatív hatással volt pszichológiai jóllétükre, illetve hogy a szociális elszigeteltség miatt leginkább a szorongásos és pániktünetek erősödtek fel. Emellett pedig megnőtt a lehangolt és motiválatlan, depressziós kamaszok száma, illetve az ehhez kapcsolódó öngyilkossági gondolatok és kísérletek is.

A napirend felborulása, valamint a túlzásba vitt játékhasználat alvási nehézségeket okozott, és a diákoknál előfordult, hogy tanóra közben, vagy ahelyett is játszottak, így lemaradtak a tanulásban.


A szakértők beszámolója szerint a hátrányos, vagy rosszabb családi helyzettel rendelkező gyerekeket jobban megviselték a lezárások és maga az egész vírushelyzet is, míg azok a gyerekek, akiknek rendezettebb a családi háttere, könnyebben túllépnek a problémákon. A felmérés szerint aránytalanul rosszabb lehet a helyzet a szakiskolákban, szakközépiskolákban, mint a gimnáziumokban – mind a gyermekek mentális egészsége, mind pedig digitális hozzáférhetőség terén.

Arról, hogy milyen nehézséget okozott a távoktatás a tanulók és családjaik számára, bővebben itt írtunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.