2021. augusztus 26., csütörtök

BRUTÁLISAN LESZAKADTAK A FIZETÉSEKTŐL A NYUGDÍJAK

NÉPSZAVA
Szerző: V.A.D.
2021.08.26.


2010-ben még az átlagbér 74,5 százalékát tette ki az átlagnyugdíj, az idén viszont már csupán az 54 százalékát – hívta fel a figyelmet a KSH adatai alapján Tóth Bertalan.

Az MSZP társelnöke Facebook-posztjában ennek alátámasztására több grafikont is megosztott, amelyeken jól látszik, hogy a nyugdíjak jóval kisebb ütemben emelkedtek az utóbbi években, mint a keresetek, ezért egyre nagyobb a kettő között a különbség. Az elmúlt 20 évben 2009-ben közelítették meg a nyugdíjak a leginkább a fizetéseket: az átlagos öregségi nyugdíj ekkor 93 256, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkeresete pedig 124 116 forint volt. Így akkor az átlagnyugdíj a nettó átlagbér 75,1 százalékára rúgott. Azóta a nettó átlagbér a duplájára nőtt, ám a nyugdíjak nem növekedtek hasonló mértékben. A tavalyi évben az öregségi nyugdíj átlagos összege 142 114, a nettó átlagbér viszont 268 405 forintra emelkedett, így a nyugdíjak alig több, mint felét tették ki a béreknek.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés idős korban is jár, ezért fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat. Álláspontjuk szerint ezt úgy lehet elérni, ha nem csak az infláció, hanem a fizetések növekedése is számít a nyugdíjemelésnél. A nyugdíjminimumot pedig legalább 70 ezer forintra kell növelni, és igazságosabban kell folytatni a 13. havi nyugdíj visszaépítését – írta Tóth Bertalan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.