2021. október 15., péntek

A RÉGIÓ NEGYEDIK LEGGAZDAGABB ORSZÁGA A MAGYAR - A KÖZÉPOSZTÁLY FOKOZATOS ELTŰNÉSE CSAK ÁTMENETILEG ÁLLT MEG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.15.


A legtöbb háztartás a járvány alatt valójában nem takarított meg – állapította meg az Allianz több mint 60 ország háztartásainak vagyoni és adóssághelyzetét vizsgáló jelentéséből. Magyarországon sohasem látott mértékben nőttek a bankbetétek, de a helyzet bonyolultabb annál, mint amit egy ilyen szám tükröz.


Szélsőségesen ellentétes év volt 2020 – nyomatékosította az Allianz a 12. Globális vagyonosodási jelentésben. A járvány milliók életét és megélhetését tette tönkre, a világgazdaság pedig a II. világháború óta nem tapasztalt mély válságba esett. Ugyanakkor a monetáris és a költségvetési rendelkezések váratlan értékben mozgósítottak pénzt a gazdaság, a piacok és az emberek támogatásának érdekében. Mindez sikerrel járt, a bevételek stabilizálódtak, a részvénypiacok pedig gyorsan helyreálltak. Ezzel a hátszéllel a háztartások vagyona is átvészelte a koronavírus-válságot: a pénzügyi eszközök globális bruttó állománya közel 10 százalékkal nőtt 2020-ban, első alkalommal elérve a bűvös 200 billió eurós határt.

A fő mozgatórugót a megtakarítások jelentették: mivel a lezárások drámai módon csökkentették a fogyasztói lehetőségeket, megszületett a „kényszerű megtakarítás” jelensége. Az új megtakarítások 78 százalékkal 5,2 billió euróra nőttek 2020-ban, ami abszolút rekordnak számít. A bankbetétekre érkező pénzösszegek mennyisége – a kényszerű megtakarítások alapértelmezett formájaként, egyszerűen a bankszámlán hagyva az el nem költött jövedelmet – majdnem háromszorosára nőtt (187 százalékos emelkedést követően)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.