2021. október 15., péntek

EMLÉKEZZÜNK!

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.10.15.



77 évvel ezelőtt – 1944. október 15-én – a rádióban elhangzott Horthy Miklós kiáltványa, amelyben bejelentette döntését a németek oldalán folytatott harc befejezéséről és kiadta a parancsot a hadseregnek az átállásra. A parancsot azonban a németbarát vezérkari tisztek nem továbbították a fronton harcoló alakulatokhoz. A németek azonban számítottak a kiugrási kísérletre és gyors ellenakcióval kontroll alá helyezték a fővárost, elrabolták Horthy fiát és arra kényszerítették a kormányzót, hogy a hatalmat Szálasi Ferencnek, a Nyilaskeresztes Párt vezetőjének adja át.


Ezt követően kezdődött a magyar történelem legsötétebb időszaka, amelyről édesapám és édesanyám rendkívül sokat mesélt. Mindketten fiatal felnőttek voltak, és hiteles szemtanúként emlékeztek a szörnyű októberi napra, illetve az azt követő véres leszámolásokra. A nyilas terror legtöbb áldozata a budapesti gettókban maradt zsidók és a zsidó munkaszolgálatosok közül került ki. Budapesten több ezer zsidó férfit, nőt és gyermeket a Duna-parton felsorakoztatva, a folyóba lőttek. A rémuralom idején a felfegyverzett hungarista hordák a háborút megelégelő katonaszökevényekkel is végeztek. Az elvetemült nyilasok cigány honfitársainkat sem kímélték, közülük sokat kegyetlenül meggyilkoltak. Emlékezzünk rájuk, és a hősi halált halt Bajcsy-Zsilinszky Endrére valamint kivégzett katonatiszt társaira, akik megpróbáltak fegyveres ellenállást szervezni a nyilasokkal és a megszálló németekkel szemben. Elbuktak, de ragyogó kiállásukat nem felejthetjük el. Budapest 1945. februárjában, az ország csak 1945. áprilisában szabadult meg a háború borzalmaitól.


Óvatosan fejezem be írásomat, az is lehet, hogy nem voltam elég körültekintő a következő mondatok megfogalmazásakor: a három országos napilap online verziójának keresőjébe beütöttem, hogy „Szálasi, nyilas rémuralom”, és meglepetésre a képernyőmön megjelent a „nincs találat” kiírás. Nem adtam fel, a közismert „hirkereso.hu” és „hirlista.hu” gyűjtőportálokon is próbálkoztam, de ezeken sem találtam utalást az 1944. október 15-i eseményre...

A Hírklikk jegyzetírójaként fontosnak tartom, hogy 1944. október 15. és a nyilas uralom rémtettei ne merüljenek a feledés homályába. Gyerekeinknek, unokáinknak is tudniuk kell, hogy a XX. század közepén hazánkban fegyveres banditák kezébe került a hatalom. Ismerniük kell a történelmi mélypont valamennyi részletét, annak érdekében, hogy a szörnyű és szégyenteljes korszak soha, de soha ne ismétlődhessen meg!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.