2021. október 28., csütörtök

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN IS KIEMELKEDŐEN ROSSZUL KERESNEK AZ EGYETEMI OKTATÓK HAZÁNKBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.10.28.


Régóta ismert probléma, hogy hazánkban a tanári fizetések nem túl magasak, ez a felsőoktatásban is ugyanígy van. De nemcsak a hazai bérekhez képest, nemzetközi összevetésben is kifejezetten alacsonynak számít az az összeg, amit az egyetemi oktatók Magyarországon havonta hazavihetnek: mind a pályakezdő oktatók, mind pedig a több éves tapasztalattal rendelkező egyetemi tanárok fizetését tekintve a sereghajtók közé tartozunk, Romániával, Szlovákiával és Bulgáriával együtt.

Július végén foglalkoztunk részletesebben az egyetemi oktatók helyzetével az Átlátszón. A felsőoktatásban dolgozó tanárok esetében ugyanis nem csak az alacsony fizetések jelentenek problémát, több magyar egyetemen az is bevett gyakorlat, hogy ellentételezés nélkül, azaz ingyen foglalkoztatnak oktatókat:..

Egy korábbi cikkünkben pedig arról is beszámoltunk, hogy milyen negatív hatási vannak annak, ha díjazás nélkül kell tanítaniuk a felsőoktatási intézményekben. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy ennek három oka van: „Helytelen bárkit is díjazás nélkül foglalkoztatni, etikailag aggályos, sőt, sérti a munkabér védelmével kapcsolatos elvárásokat. Emellett, ha a munkaadó nem fizet, nem tudja megfelelő módon számonkérni azt, hogy munkatársa magas színvonalon végezze el munkáját.”

Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy más országokban hogyan alakul a felsőoktatásban dolgozók bérezése, és hol helyezkedik el Magyarország a rangsorban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.