2022. szeptember 19., hétfő

FELZÁRKÓZÁSUNK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2022.09.16.


A magyarok régi álma, hogy úgy éljenek, mint a fejlett világ lakói, és ilyenkor valahogy sohasem az „egészségesen fejlődő” Keletre gondolnak, hanem a „halódó Nyugat” lebeg a szemük előtt. Sokan a rendszerváltást is azért igenelték, mert azt remélték, hogy Magyarországból is hamarosan Ausztria lehet. Aztán nem így történt. De most Orbán Viktor megígérte, hogy 2030-ban Magyarország lesz a legvonzóbb ország Európában, ahol jó élni, tanulni, dolgozni. Ehhez persze gyors felzárkózásra lenne szükség.


Kihez is?

Utolérendőnek a legkézenfekvőbben Ausztria mutatkozott, majd Németország lett a cél, az utóbbi években azonban bejött a kormány kommunikációjába az európai átlaghoz történő felzárkózás. Minthogy a felzárkózás során az egy főre eső bruttó hazai terméket (vásárlóerő-paritáson) tekintik mércének, és az unió átlaga mintegy húsz százalékkal alacsonyabb a németénél, az előbbi könnyebben elérhető. Nem mellékesen: az Egyesült Királyság kilépése az unióból – mivel viszonylag nagy súlyú és fejlettségű ország került ki – csökkentette az átlagot. Ilyen hatása lesz annak is, ha a szegényebb balkáni államok a közösség tagjai lesznek. Vagyis a cél akkor is közeledik hozzánk, ha a mi teljesítményünk nem javul. Meg akkor is, ha a magyar népességfogyás gyorsabb lesz az unióbelinél – erre a kifejlesztett idegengyűlöletünk esélyt ad –, lévén hogy a GDP-t az ország lélekszámára vetítik.

Korábban az volt Orbánék teóriája, hogy gyors felzárkózásunkhoz a német gazdaság dinamikáját 2 százalékponttal meghaladó növekedési ütemre van szükség. Nagy Márton, Orbán stratégiai tanácsadója és vezető gazdasági minisztere azonban ez év májusában emelte a tétet. Szerinte a magyar gazdaság képes 3,5 százalékponttal is nagyobb növekedésre az unió átlagánál, és ezzel a dinamikával 2030-ra elérhetjük az uniós átlagot. Az újra kormányzati tényezővé avanzsált Lázár János ugyanekkor 2030-ra Ausztria teljesítményének elérését helyezte kilátásba. (Lehet, hogy az egykor a bécsi Favoritenstrassén készített kisfilmje lebegett a szeme előtt?)

Mit mutatnak a számok?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.