2023. január 21., szombat

HARASZTI MIKLÓS: MÉCS IMRE HOZTA BE 1956 IGAZSÁGÁT A DEMOKRATIKUS ELLENZÉKBE

TELEX
Szerző: HARASZTI MIKLÓS
2023.01.20.


Csütörtökön halt meg Mécs Imre, akit 1956-ban halálra ítéltek, majd hét évvel később szabadult. Az SZDSZ egyik alapítója és parlamenti képviselője 89 éves volt. Kortársai, Haraszti Miklós és Kőszeg Ferenc idézte fel Mécs Imre életének és politikai szerepvállalásának jelentőségét.


Haraszti Miklós, a szamizdat mozgalom egyik szervezője 11 éves volt, amikor Mécs Imre 1956-ban a BME hallgatójaként felvonulást szervezett, és részt vett a forradalomban. Közel két évtizeddel később a szerveződő demokratikus ellenzékben találkoztak először.

„Óriási, életre szóló élmény volt, az '56-osok közül néhányan csatlakoztak a demokratikus ellenzékhez” – idézte fel a Telexnek Haraszti, a Beszélő szamizdat szerkesztője, az SZDSZ későbbi alapítója és országgyűlési képviselője. Számára reveláció volt '56-ról hallgatni Mécs Imrét, mert a közbeszédben akkor ellenforradalomként, legfeljebb sajnálatos eseményekként emlegették a forradalmat.

1956 után a magyar értelmiség jelentős része beállt a sorba – folytatta Haraszti –, de maradtak néhányan, például Krassó György, Mécs Imre, Eörsi István, Vásárhelyi Miklós, Donáth Ferenc, akik „nem fogadták el a hallgatás áraként felajánlott állásokat”.

„Közülük is Mécs Imre szenvedte a legtöbbet. Nap mint nap át kellett élnie, hogy bármikor kivégezhetik. Ennek ellenére nem fogta be pörös száját, ahogy József Attila írta, hanem csatlakozott hozzánk.”

„Számomra az volt a jelentősége, hogy '56 igazságát behozta a demokratikus ellenzékbe, és a szamizdaton keresztül segített közkinccsé tenni”.

Haraszti szerint az '56-osok is örültek, hogy rátaláltak a szerveződő fiatalokra a hetvenes években, mert hosszú ideig magányosan próbáltak ellenállni a rendszernek. A korkülönbség ellenére kollegiális, harcostársi volt a viszonya Mécs Imrével. „Imre ugyanúgy konspirált, mint mi, ugyanúgy nyitott könyv volt az élete, mint a miénk, és ugyanúgy vállalta a politikai állásfoglalását, mint mi.”

A rendszerváltás után mindketten részt vettek az SZDSZ alapításában, és az első Országgyűlésben is együtt politizáltak.

„Egyszerre szimbolikus és fontos képviselő volt. Rendkívül megfontolt beszédű, megbízható, nagyon jó képviselő, aki számos ügyet vitt”

– emlékezett vissza Mécs parlamenti éveire Haraszti. „A biztonság a céltudatos életprogram áradt belőle.” Mécs Imre húsz éven át volt parlamenti képviselő, 1990–2006 között az SZDSZ, 2006–2010 között pedig az MSZP politikusaként.

Arról is beszélt az egykori író, újságíró, hogy az SZDSZ alapítóinak nem a politikai hatalom megszerzése, hanem az értékek képviselete volt a célja. „Nem azért jöttünk létre, hogy ellenzékben azt mondjuk, hogy semmi sem jó, kormányon pedig azt, hogy minden jó. Bizonyos értékeket, társadalmi minőségeket akartunk követni, és ebben Imre évtizedeken keresztül sugárzó bizonyosság, szimbólum volt.”..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.