2023. február 27., hétfő

VIDEÓAJÁNLÓ: UKRAJNA TÖRTÉNELMÉNEK ISMERETE NÉLKÜL NEM ÉRTHETJÜK MEG A HÁBORÚT

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.02.26.



Ki?


Timothy Snyder, a XX. századi kelet-európai történelmet kutató világhírű amerikai történész, a Council on Foreign Relations nevű amerikai külügyi think tank tagja, a Yale Egyetem professzora, a Bécsi Humán Tudományok Intézetének munkatársa, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma Lelkiismereti Bizottságának tagja. Olyan könyvek szerzője, mint A szabadság felszámolása, A zsarnokságról – Húsz lecke a huszadik századból vagy a Fekete föld – A holokauszt: múlt és fenyegető jövő.

Történészi és ismeretterjesztői munkásságáért számtalan díjat nyert az Egyesült Államokban; Lengyelországban megkapta a Lengyel Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, kitüntette az észt és a litván állam. Könyvei kiállítások, filmek, szobrok alapjául szolgáltak, és még egy punk rock bandát is megihlettek.
Mit?

Snyder néhány napja a Washington Post véleményrovatában írta meg, hogy az ukrajnai háborút nem lehet megérteni a történelem ismerete nélkül. Ehhez pedig nem hagy minket eszköztelenül: a Yale Egyetem diákjainak tartott, több részes előadássorozatban meséli el Ukrajna történetét születésétől kezdve napjainkig. Eközben alapvető kérdésekre keresi a választ: Mit jelent egy nemzet létezése? Struktúrák vagy cselekvések hajtják-e előre, esetleg mindkettő? Miért merülhetett fel a kérdés, hogy létezik-e Ukrajna? Hogyan és mikor született meg a modern ukrán állam, és hogyan születnek egyáltalán modern államok? A posztkolonialista, többnyelvű ukrán nemzet csak a múlt maradványa lenne vagy a jövő reménységét hordozza?

Az amerikai történész szerint Ukrajna történelmének ismeretével az egész mai világ jobban érthetővé válik. A nyugati civilizáció, a görögöktől kezdve, sokkal világosabbá válik, ha megértjük, hogy az ókori Athént például a mai Dél-Ukrajna látta el gabonával. A vikingek története még érdekesebbé válik, ha megértjük, hogyan alapítottak Kijevben saját államot. A nagy felfedezések korának új dimenziót nyit a lengyel és orosz hatalmak terjeszkedése, akik ennek nyomán egyszercsak összetalálkoztak Ukrajnában, nem beszélve a náci és a szovjet imperialista törekvések ukrán vetületeiről.

Hol?

A Yale Egyetem Yale Courses nevű Youtube-csatornáján, amelyet az Open Yale Courses kezdeményezés ingyenesen elérhetővé tesz mindenki számára. A 23 előadásból álló kurzus tavaly szeptembertől a szemeszter végéig követhető...

(Angolul nem tudók a "Beállítások"-ban be tudják állítani az "Automatikus" magyar fordítást...)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.