2023. július 16., vasárnap

A GETTÓBA ZÁRT ORSZÁG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: GADÓ GÁBOR
2023.07.14.


Közhely, hogy az országban élők között iskolai végzettségük, jövedelmi, vagyoni helyzetük, fogyasztási szokásaik, egészségi állapotuk, röviden: életminőségük és életterheik tekintetében összemérhetetlenül nagyok a különbségek. A társadalom megélhetési gondokat maguk mögött hagyó kiváltságos tagjai jellemzően elfogadják mindezt. Akár még lelkesedni is készek egy-egy jól időzített miniszterelnöki beszéd után, amely a kisebbségi vagy nélkülöző csoportokhoz tartozókat okolja gyakorlatilag mindenért. A kormány nemhogy leplezni próbálná, bátorítja a hamis előítéleteket. Mindez aztán konkrét jogfosztó törvényekben nyer népszerű megerősítést. A Fidesz–KDNP-koalíció regnálása alatt az „emberjogon” járó juttatásokat a jogrendszerből fokozatosan „kivezették”, a korrupt hatalom a „munkaalapú társadalom” farizeus frázisával nyugtatja a népet. „Dolgozz éhbérért, tűrd a kiszolgáltatottságot!” – üzenik a választóknak, miközben több milliárdra rúgó vissza nem térítendő támogatásban részesítik a pártközeli milliárdosokat. (Lásd például: „Hiába a turizmus jó éve, így is csak veszteséget termel Hernádi Zsolt közpénzből épült luxusszállodája”, mfor.hu, 2023. június 7.)

A kormányzat a magánjogi szerződéses kapcsolatokba – különösen „veszélyhelyzet” idején – bármikor beavatkozhat, a munkaadók és a munkavállalók nem élveznek alkotmányos védelmet. A tizennégy éve eredményesen működtetett szisztéma igen egyszerű elgondoláson alapul. Az állam előbb megszerzi, jogszabállyal elvonja vagy felvásárolja a hosszabb távon nyereséggel kecsegtető vállalatok feletti rendelkezési jogot. Ezt követően a profitábilis vagy közpénzből azzá tett társaságokat a NER-közeli cégek tulajdonába, használatába adja. A módszer egyaránt alkalmazható a bankszektorban, az autópályák és gyorsforgalmú úthálózatok fejlesztésénél, összeszerelő, illetve gyártóüzemek kapcsán vagy például a szerencsejáték-iparban. A kormánynak nincs koherens gazdaságpolitikai elképzelése, döntései a pártközeli vállalatok érdekeit szolgálják. Közben – az említettektől nem függetlenül – a lakosság és a jövő nemzedék biztonsága veszélybe kerül. A környezetvédelmi megfontolások rendre alulmaradnak, ha egy jogszabály a „nemzetstratégiai érdekre” hivatkozik.

A rezsim cinikus üzleti terjeszkedését szemléltető egyik legújabb példáról a 2024. évi központi költségvetési törvényhez kapcsolódó ún. „salátatörvény” (2023. évi LIII. törvény) gondoskodott. Ismert, hogy a július 4-én megszavazott törvény előírta, hogy a computer tomográf (CT) és a mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok – társadalombiztosítási forrásból finanszírozott – végzését a ma ezzel foglalkozó magántulajdonú társaságoknak 2024 novemberével be kell fejezniük. (Csekély vigasz, hogy utóbb az állam kártalanítást ítél meg a részükre.) De már ezt megelőzően, jövő év május 1-jétől új szerződést kizárólag állami, önkormányzati, egyházi jogi személlyel lehet kötni. (Lásd az egészségügyről szóló 1997. évi LXXXIII. törvény most módosított 82.§-át.) A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége csak utólag tiltakozhatott a törvénycsomag zárószavazása előtt beterjesztett módosító indítvány miatt. Pintér miniszter okulva a korábbi kedvezőtlen tapasztalatokból nem kérte ki előzetesen a köztestület szakmai véleményét.

A változtatás rövid távon minden bizonnyal a várólisták hosszát növeli. De ne legyünk rosszhiszeműek, a cél nem a halandósági szint emelése, egyfajta „piactisztítási” szándék húzódhat meg inkább az egészségügyi szabályváltozás hátterében. Meggyőződésem, hogy két-három év sem telik el, és újabb törvénymódosítás tanúi leszünk. A jogalkotó ekkor megengedi, hogy az állam újra magánkézbe adja ezeket az alapvető diagnosztikai eljárásokat: társadalombiztosítási támogatással nyújthatnák szolgáltatásukat a pályázatok nyertesei. Az így levezényelt tranzakciók kedvezményezettjei ezek a társaságok lesznek: valódi verseny nélkül juthatnak további profitszerzési lehetőséghez. A sikert azonban, tudjuk, nem adják ingyen: számos honfitársunk kerülhet koporsóba amiatt, hogy lemaradnak a sorsdöntő vizsgálatokról...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.