2023. július 16., vasárnap

SOKBA KERÜL NEKÜNK AZ ORBÁNI „KARCSÚ ÁLLAM”

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.07.15.


Karcsú és hatékony államot ígért a hatalomba visszakerült Orbán Viktor 2010-ben – a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok számából ítélve az immár ötödik kormányát jegyző miniszterelnöknek valahogyan ez nem igazán sikerült. Kapaszkodjanak meg! E cikk megírása idején az ötödik Orbán-kormányban – a miniszterelnök és a helyettese mellett – 14 miniszter, 70 államtitkár és 131 helyettes államtitkár dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a kormányzati vezetők száma most éppen 217 (!). Összehasonlításképpen: 2010-ben a leköszönő Bajnai-kormányban a miniszterelnök mellett 15 miniszter, 20 államtitkár dolgozott és 49 helyettes szakállamtitkár és helyettes volt, azaz 85-ös volt ez a létszám.


„Sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem fér bele” az új kormányzati rendszerbe – mondta Orbán Viktor az első kétharmados győzelmét hozó, 2010. április 29-i választás után. (Az idézetért köszönet a HVG-nek!)

„Hatékony államra törekszünk, ezért a közszolgálat személyi állományát és szervezeti felépítését is mindig az adott feladatok alapján alakítjuk ki” – ezt pedig 2018 végén Gulyás Gergely válaszolta egy írásos választ igénylő képviselői kérdésre. A kormányfő és a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentése között eltelt nyolc és fél év, s mint láthatjuk, változott a nézet is. Ha úgy tetszik, pragmatikussá vált Orbán hozzáállása a karcsú államhoz – bár persze úgy is fogalmazhatnánk, hogy a nézetét utána igazította az éppen aktuális igényeihez (persze ilyet szakmányban látunk tőle). Mondhatni: egyre több szájat kell betömnie. Arról pedig már nem is szólva, hogy az Orbán-rezsimhez hasonló rendszerek ismérve az egyre burjánzó bürokrácia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.