2023. december 9., szombat

GYERGYÓREMETÉTŐL A BOSNYÁK TÉRIG TERJESZKEDIK AZ ORBÁN RENDSZER

HADHÁZY ÁKOS PODCAST
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2023.12.07.



Nagy megtiszteltetés volt Zuglóban vendégül látni Stefano Bottoni történészt, aki örömünkre nem fél politikusok társaságában mutatkozni. Az ő egyik szakterülete egyébként a határon túli magyar kisebbségek elnyomásának kutatása, de most talán az anyaországi magyarok tömegeit is elnyomó rendszert leíró „A hatalom megszállottja – Orbán Viktor Magyarországa" című könyve miatt forog többet a neve. Rózsa András polgármesterjelölttel közösen a zuglói Bosnyák téri gigantikus NAV székház beruházása kapcsán beszélgettünk vele magáról a rendszerről, ami lehetővé tette ennek a gigantikus szörnyszülöttnek a megvalósítását Zugló szívében (vagy például lehetővé tette Budán a Normafa teljes szétverését is). Jó előadóként Stefano Bottoni természetesen megtalálta a közös halmazt a határon túliak, az Orbán-rendszer és Zugló közt: a Bosnyák téri monstrumot építő Bayer Construct tulajdonosát, Balázs Attilát. Róla például kevesen tudják, hogy szülőfalujában, a hatezer lelkes Gyergyóremetén épített egy komplett repülőteret, hogy repülőgéppel hozza-vigye a munkásait, egyebek mellett a Puskás Stadion építésére. Ez volt az ő nagy dobása, ezzel tette le a névjegyét nevet a Orbán-rendszerben.

Ez azt is mutatja, hogy az, amit Orbán Viktor felépített, túlmegy Magyarország határain, ez már egy regionális rendszer. És nem csak a határon túli magyarokat jelenti, de a boszniai szerbeket is nagy pénzekkel támogatják, előkészítve a kiszakadásukat. Ugyanezek a kavarások mennek Szerbiában vagy Szlovéniában – utóbbi helyen komoly médiaportfóliót vásároltak össze és működtettek propagandagépezetként. Ez pont olyan külföldi befolyásszerzés, mint ami ellen a kormány annyira berzenkedik.

A történészt persze az érdekli, hogyan alakulhatott ki a Nemzeti Együttműködés Rendszere? Bottoni a 2000-es évek első felére teszi azt, hogy valami elromlott, csak akkor ezt sokan nem vették még észre. A rendszerváltás kudarcai miatt megszűnt az a konszenzus, ami a posztkommunista demokrácia mögött állt. 2010-ben a döntő többség, a Fidesz mellett a Jobbik és az LMP szavazói is váltást akartak. Csakhogy az első kétharmad kidobott mindent, a fékeket és ellensúlyokat, és ez már hozta magával a többi kétharmadot. A rendszer lényege Bottoni szerint a gazdasági rendszerben érhető tetten: az állami szereplők és multinacionális cégek 2010 után létrehoztak egy szörnyszövetséget. A magánszektor nagyjából piaci körülmények között működik, de állandóan lavírozik a politikai rendszerben. Ha nagyon szembe menne a politikával, nem tudna profitot termelni. A KKV szektor teljesen lemaradt, mert a kormány csak szavakban támogatja, és van az állami szektor meg a NER-lovagok, akik az állami és uniós források leszívására szakosodtak.

A „state capture”, vagyis állam foglyul ejtése pontosan arról szól, hogy az állam foglyul ejti a gazdaságot és együtt hoznak létre egy egészségtelen rendszert. Ilyen nagy tőkekoncentráció a Horthy-korszakban sem volt, de persze, a NER is a magyar történelemből átörökölt mintákkal dolgozik. Ezek megértése nélkül nehéz megtámadni a rendszert, és itt jön elő Magyarország egyik nagy hiányossága: szemben más, volt szocialista országokkal, itt nem volt demokráciára nevelés. Ezért nincsenek sztrájkok vagy komolyabb tüntetések, nem tanulták meg az emberek, hogy bizonyos ügyekben ki kell állniuk magukért.

Stefano Bottini kulcsszava – a könyvében is ez áll – a varázstalanítás. Orbán Viktor nem varázsló, rendszere pedig nem valami varázslat. A valóságot kell megnézni, elfelejteni a legendákat, és akkor látjuk, hogy mire jutott, mit csinál valójában. A parlamenti politizálás szerinte is csak asszisztál a színjátékhoz, a valódi munkát helyben, kis közösségekben kell elkezdeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.