2023. december 9., szombat

LÉTKÉRDÉS UKRAJNA SEGÍTÉSE, VAN, AKI SZERINT A KELET-EURÓPAI NATO-TAGORSZÁGOKNAK HÁROM ÉVÜK VAN FELKÉSZÜLNI A KONFRONTÁCIÓRA OROSZORSZÁGGAL

NÉPSZAVA
Szerző: HARSÁNYI GYÖRGY
2023.12.09.


Oroszország mostanra háborús alapokra helyezte gazdaságát, miközben az Egyesült Államok hadiipari termeléséről kiderült, hogy nem képes Ukrajna fegyverszükségleteit kielégíteni és egyidejűleg saját készleteit is feltölteni.


A NATO európai tagjainak sürgősen fokozniuk kell hadiipari és katonai képességeiket, hogy elrettentsék Oroszországot attól, hogy az USA és Kína között az évtized második felére várható konfliktust az észak-atlanti szövetség megtörésére használja ki – figyelmeztet csütörtökön közölt elemzésében a brit RUSI védelmi és biztonsági agytröszt főmunkatársa. Justin Bronk szerint az Egyesült Királyság és a legtöbb NATO-szövetséges ország erejét 2023-ban érthetően Ukrajna támogatása, egy sor gazdasági és társadalmi kihívás, legutóbb pedig Izrael és a Hamász váratlan háborúja kötötte le, elterelve figyelmüket a következő évek még súlyosabb fenyegetéseiről.

Mint írja, Oroszország mostanra háborús alapokra helyezte gazdaságát, miközben az Egyesült Államok hadiipari termeléséről kiderült, hogy nem képes Ukrajna fegyverszükségleteit kielégíteni és egyidejűleg saját készleteit is feltölteni. Bronk hozzáteszi, hogy a NATO katonai képességei számos téren nagyban függenek az amerikai szerepvállalástól, s ha az Egyesült Államok az Indo-csendes-óceáni térségben kénytelen lekötni kapacitásait, Európa kiszolgáltatottá válik egy egyidejű orosz katonai agresszióval szemben. A brit katonai szakértő szerint Moszkva láthatóan hosszú háborúra rendezkedik be, hogy felőrölje Ukrajnát és kimerítse a szövetségesek kapacitásait és Kijev melletti politikai kiállását. Európa pedig máig nem növelte a szükséges mértékben védelmi kiadásait és a hadiipari kapacitásait, holott ez utóbbi megvalósítása évekbe telhet.

Meggyőződése, hogy a Kreml a hatalmas emberáldozatok és fegyverveszteségek ellenére sem fogja elfogadni a háború tartós lezárását, ha a nyugati kormányok visszatartják a katonai támogatást, hogy Kijevet engedményekre kényszerítsék egy tárgyalásos tűzszünet érdekében. Ukrajna elárulása, írja, épp az ellenkező hatást váltaná ki, arra bátorítva Putyin rezsimjét, hogy a végső győzelem reményében folytassa a harcot. „A háború befejezésének egyetlen módja, ha meggyőzzük Oroszországot arról, hogy katonai sikerének kilátásai idővel (...) romlani fognak. A sikeres elrettentés költségei (pedig) elhalványulnak azokhoz az elképzelhetetlen költségekhez képest, amelyek akár egy sikeres védelmi háború esetén is felmerülnek, ha az már elkezdődött.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.