2024. április 19., péntek

NINCS TÖBB TITOK: ÍGY ÉPÍTI BE A TIBORCZ-KÖR A SVÁBHEGY MARADÉKÁT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2024.04.18.


A Válasz Online évek óta figyelemmel kíséri a svábhegyi gyermekkórház óriási, bő 6 hektáros ingatlanhagyatékának sorsát. Mostanra lett minden tiszta: a Gyurcsány-kormány bezárta, az Orbán-kabinet 2019-ben eladta, a Tiborcz István-féle üzleti kör „hazavitte”, majd most magánberuházásban lakóteleppé és irodakomplexummá formálja az érintett telkeket. A nyitóképünkön szereplő, Béla király úti zöld zónára a Central European Ingatlanalap cége tízlakásos társasházakat húz fel – a szintén megújuló Frivaldszky–Mauthner–Pálffy-műemlékvilla mellé. Egy kicsit odébb, a Mártonhegyi úton pedig a BDPST Group épít csúcspanorámás irodaházat.


A még ellenzéki Fidesz 2010 előtt óriási mutyit orrontott a Gyurcsány-kormány kórházbezárásai mögött – s szinte biztosra vette a svábhegyi gyermekkórház bő 6 hektáros ingatlanhagyatékának eltékozlását is. Idézet Orbán Viktor 2007-es évértékelőjéből: „Igen, mi magyarok megérthettük, mi történik körülöttünk. Megértettük, hogy a reformok mögött pénzéhes csoportok csupasz üzleti érdeke rejtőzik. Megértettük, hogy a kórházbezárások mögött ingatlanspekuláció húzódik.” A Fidesz akkori egészségügyi szakpolitikusa, Mikola István is potenciális visszaéléseket emlegetett; úgy látta, a baloldali kormánynak kedves „újtőkések” magánklinikákat nyitnak majd a korábbi kórházépületekben – erre abból következtetett, hogy részben olyan egészségügyi intézményeket ítéltek megszűnésre, amelyek ősparkok közepén lévő (például svábhegyi) kastélyokban, kúriákban működtek. A fideszes vezetésű XII. kerület 2008 februárjában változtatási tilalmat is elrendelt az érintett svábhegyi területekre, amely aztán a 2010-es hatalomváltás után „oldódott” fel. Ez idő tájt Váczi János korabeli alpolgármester az ingatlanok régebbi funkcióinak visszaállításáról, közösségi érdekű működtetésről beszélt, sőt még a tulajdonos államot képviselő MNV is úgy fogalmazott, hogy „az értékesítés mellett egyéb hasznosítási mód elvi lehetősége is felmerülhet”.

A közösségi hasznosítás elvi és gyakorlati lehetőségét azonban felülírta a kormányzat privatizációs akarata – amely 2019 nyarán „teljesedésbe is ment”, vagyis az új, magánosításpárti Fidesz végleg legyőzte a régi, mutyiellenes Fideszt. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. feltűnően gyors lefolyású pályázatot szervezett: az árverés során úgynevezett „lakásfejlesztő”, illetve „profilváltó” csomagokban kínálta az eladandó portékákat – majd persze elfelejtett büszkélkedni a győztesek nevével. A Válasz Online mégis megtudta, hogy kikhez került a két ingatlangyűjtemény.

Mielőtt a végső győztest itt újra megneveznénk, lássuk, milyen telkekről van szó pontosan. Az első, vagyis a „lakásfejlesztő” csomag ékköve a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézetet 3,3 hektáros tüdőszanatóriuma volt (Béla király út 18/A., 18/B., 20., Laura út 1.), melynek központi egysége a Frivaldszky–Mauthner–Pálffy-műemlékvilla. A gyermekkórház modernebb szárnyakból álló, a Jókai-kert és a Szépkilátás Cukrászda közelében lévő, 2,6 hektáros házcsoportját (Mártonhegyi út 6/A.), valamint a korábbi Svábhegyi Nagyszálló fogaskerekű melletti, egyharmad hektáron magasodó épületét (Eötvös út 2.) pedig a „profilváltó” ingatlancsomagba gyömöszölték.

Ahogy tavaly nyáron rögzítettük, némi adok-veszek után mind a Béla király úti „lakásfejlesztő”, mind a Mártonhegyi–Eötvös úti „profilváltó” egység a kormányfő vejével összeépült, 28,4 milliárd forintnyi állami tőkével is felpumpált Central European Ingatlanalaphoz (CEI) került; ezeket szerepeltettük is az Orbán–Tiborcz-kör 36+3 luxusingatlan-projektjét tartalmazó összeállításunkban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.