2024. április 19., péntek

TAVALY A MAGYAR NEMZET, A MEDIAWORKS ÉS AZ ORIGO BUKTA A LEGTÖBB SAJTÓPERT

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: ERDÉLYI KATALIN, SZABÓ KRISZTIÁN
2024.04.18.


Régi szokásunkhoz híven idén is kikértük a Fővárosi Törvényszéktől, hogy melyik sajtótermék mennyi sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi pert vesztett a múlt évben. A bíróságtól kapott adatok szerint a legtöbb, összesen 7 sajtópert a Magyar Nemzet vesztette el, személyiségi jogi perek tekintetében pedig a Mediaworks lett a negatív rekorder 25 elmarasztaló ítélettel. Az Átlátszó, az RTL és a Telex az ellene indított perek mindegyikét megnyerte, a Pesti Srácok viszont az összes ügyét elbukta.


A bíróság a korábbi gyakorlatától eltérően a sajtó-helyreigazítási keresetekhez hozzácsapta a képmás- és hangfelvételhez való jog érvényesítése miatt indított pereket is. Utóbbiból azonban mindössze kettő volt, és csak egy végződött elmarasztalással, a másik pedig még folyamatban van, így ezek az ügyek érdemben nem befolyásolják a „rangsort”. Helyreigazítási keresetből ugyanis összesen hatvanegy volt tavaly, amiből huszonöt zárult elmarasztaló ítélettel.

2018 elején közöltünk először adatokat a különböző (kormánypárti és független) médiatermékek által elvesztett sajtó-helyreigazítási perekről. A számokat a Fővárosi Törvényszéktől kaptuk, miután közadatigényléssel fordultunk hozzá az ügyben. Azóta is figyelemmel követjük és nyilvánosságra hozzuk az elbukott sajtóperek számát: 2017-ben 53 helyreigazítási pert vesztett a kormány lakájmédiája, 2018-ban 109-et, 2019-ben 73-at, 2020-ban 57-et, 2021-ben pedig 54-et. Vagyis ez alatt az öt év alatt összesen közel 400 helyreigazítási pert vesztettek el a Fidesz-barát médiatermékek. 2022-ben 29 sajtó-helyreigazítási pert bukott a kormánypárti sajtó, most pedig mutatjuk a tavalyi számokat.

Szokás szerint idén is közadatigénylésben kértük ki a Fővárosi Törvényszéktől, hogy mennyi helyreigazítási ügyben marasztalta el a bíróság a HírTV, a közmédia, a Magyar Nemzet, a Mediaworks, a Pesti Srácok, és a TV2 csapatát. A Törvényszéktől kapott adatok szerint

2023-ban összesen 22 pert vesztettek el a kormánypárti médiatermékek, a legtöbbet a Magyar Nemzet bukta.

Összesen 35 keresetet nyújtottak be tavaly a kormánysajtó ellen sajtó-helyreigazítási, valamint képmáshoz és hangfelvételhez való jog megsértésével kapcsolatos ügyekben. Ebből 22 pert vesztettek el teljesen vagy részlegesen, vagyis az esetek 62 százalékában elmarasztalta őket a bíróság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.