2016. szeptember 23., péntek

DOHÁNY ÉS TÖMÉNY - ÍGY MULAT A KAMASZ

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: kardostamas
2016.09.23.


...Négy évenként esedékes az az európai, átfogó felmérés, ami a 15-16 éves korosztály legális és illegális droghasználatát elemzi. Bár a trendek folyamatosan változnak, van, ami állandó: tinédzsereink dohányzás és alkoholivás terén továbbra is kimagaslanak a mezőnyből.
 
Kezdjük azonban egy jó hírrel: az ESPAD (Európai Iskolavizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól) 2015-ben végzett és most publikált felmérése szerint európai szinten továbbra is csökkenőben van a legális és az illegális szerhasználat. Nézzük például a legelterjedtebben használt illegális szert, a kannabiszt. 2011-ben a felmérésben részt vett 36 ország átlaga 17% volt, ami azt jelenti, hogy a 15-16 évesek 17%-a próbálta már ki a kannabiszt. Ez két százalékos csökkenés a 2007-es adatokhoz képest, ami 2015-re további egy százalékot esett. Látványosabb a változás a magyar kamaszok körében, akik a felmérés szerint 2011-ben még 19% 2015-ben viszont már csak 13% arányban próbálták ki a kannabiszt. A TASZ drogpolitikai programja az okokról megkérdezte Elekes Zsuzsannát, az ESPAD felmérés magyarországi koordinátorát, aki először arra hívta fel a figyelmet, hogy a csökkenő trend európai szinten megfigyelhető, de ahogy Magyarországon később ugrott meg az illegális szerhasználat a ’90-es években a nyugati országokban megfigyelt mintához képest, úgy az enyhülésben is lehet fáziskésés. Másrészt arra is emlékeztetett, hogy az európai szinten kifejezetten szigorúnak minősülő drogpolitika miatt lehet, hogy sok diák fél számot adni az illegális droghasználatáról. És tegyük azt is hozzá, hogy a kamaszok jelentős részének egyszerűen drága a fű elérhetőbb számára az olcsó szesz. Mindezeket figyelembe véve tévedés lenne a hazai, tiltó szemléletű drogpolitikát ünnepelni, már csak azért is, mert a felmérésből világosan látszik, hogy a vonatkozó törvények vajmi kevéssé befolyásolják a kamaszok droghasználatát. Míg Franciaország és Bulgária kifejezetten szigorúan lép fel a kannabisszal szemben, előbbiben a 15-16 éves fiatalok 31%-a, utóbbiban 27%-a füvezett már életében, amik messze meghaladják az átlagot. A dekriminalizációt jó 15 éve bevezető – vagyis a kábítószer fogyasztást és a csekély mennyiségű birtoklását csak szabálysértésként kezelő – Portugália kamaszai az európai átlag alatt fogyasztanak kannabiszt és bár Csehországban a dekriminalizáció óta folyamatosan csökken a 15-16 évesek kannabisz használata, az érték még mindig kimagasló, 37%-os. Vagyis beszéljünk akár szigorú tilalomról, akár dekriminalizációról, az illegális szerhasználatot a drogszabályozás láthatóan nem befolyásolja.

A fő kérdés nem is az, hogy a tanulók hány százaléka próbál ki illegális szereket, hanem hogy a későbbiekben mi történik ezekkel a fiatalokkal. A kipróbálók többségét a kíváncsiság hajtja, és hamar felhagy a szerhasználattal vagy megmarad az alkalmi fogyasztásnál, ám egy részük – leginkább a hátrányos családi és szociális helyzet miatt – rendszeres fogyasztóvá válik. Míg a dekriminalizációt választó országokban a problémás szerhasználókat a szükségleteiknek megfelelő kezelésbe irányítják, addig Magyarországon az első lépés rendszerint a büntetőeljárás indítása, ami nem megoldja, hanem fokozza a problémát. Csak tavaly nyílt meg itthon az első, kamasz drogfüggőket ellátó, rehabilitációs intézmény, ami jól mutatja elmaradásunkat a kamasz szerhasználók kezelésében. ..
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.