2017. október 16., hétfő

ELKAPKODOTT FÜGGETLENSÉG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA 
- SZABADPOLC 
Szerző: WAGNER PÉTER
2017.10.13.


Lassan egy hónapja már az iraki kurdok között tartott népszavazásnak, ahol nagy részvételi arány mellett a szavazók több mint kilencven százaléka mondott igent a terület függetlenségére. Azóta megfagyott a levegő a Nyugat egyik kedvencének, a régió stabil és biztonságos területének számító Kurdisztánban, ahol a mai napig nyugodtan sétálhat éjjel vagy nappal az oda tévedt nyugati turista is.

Iraki Kurdisztán a Közel-Kelet egyik sikertörténete volt az elmúlt évtizedekben. Több évtizedes kitartó küzdelemben, túlélve a Szaddám-rezsimmel vívott háborúkat, belső polgárháborúkat, minden konfliktusból erősebben és sikeresebben került ki. A 2003-as amerikai inváziót követő időszakban sem volt másképp, a 2005-ben elfogadott új iraki alkotmány tovább szélesítette a Kurdisztáni Regionális Kormányzat autonómiáját, megteremtve a biztos anyagi bevétel lehetőségét a saját olajvagyonnal való gazdálkodás és az iraki költségvetésből a kurd lakosság arányában jutatott, 17 százaléknyi bevételek révén.

Miközben Irak elmerült a polgárháborús erőszakban, a kurd régió mindvégig stabil maradt. A kurd politikai pártok a meglevő ellentéteik mellett is képesek voltak fenntartani a kompromisszum kellő szintjét, bár ebben, persze, az is szerepet játszott, hogy a két történelmi párt, a Kurdisztáni Demokrata Párt (KDP) és Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) két befolyásos politikusdinasztia, a Barzani és a Talabani család kezében van. Nekik pedig az iraki kurd társadalmat beszövő patronázsrendszerük révén tömegeket sikerült érdekeltté tenniük a nyugalom fenntartásában.

Iraki Kurdisztánban egyfajta kontrollált demokrácia van, amely – a Közel-Kelet országaihoz képest – még így is kiterjedt szabadságot és békét garantál az ott élő embereknek. Bár a kurdok többsége szunnita muszlim, a társadalomban a szekuláris, kurd nemzeti identitás a meghatározó. A vallási szélsőséges gondolatoknak nyomuk sincs, más felekezetek, a keresztények, síiták vagy az ezoterikusnak számító jezidi közösség üldözéstől mentesen élhetnek a régióban.

Az elmúlt három év eseményei jelentősen dinamizálták az iraki kurd kisebbséget, új reményeket ébresztettek bennük. Mielőtt azonban a szeptember végi függetlenségi népszavazás jövőjéről lamentálnánk, érdemes röviden kitérni arra, hogy kik és hol szavaztak a referendumon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.