2017. december 3., vasárnap

EDDIG MINDEN ARANNYÁ VÁLT AZ OROSZ SZENÁTOR-OLIGARCHA KEZÉBEN, DE MOST MELLÉNYÚLT

HVG ONLINE
Szerző: NÉMETH ANDRÁS
2017.12.03.


Nizzában letartóztatták Szulejman Kerimovot. A Kremlhez közel álló orosz oligarcha igyekszik elrejteni a vagyonát, benne Dunaferr-részesedését is.

Sokba kerülhet Szulejman Kerimov orosz milliárdosnak az a csapda, amelybe saját magát csalta. A hétmilliárd dolláros vagyont felhalmozó üzletember az orosz törvényekkel dacolva vásárolt magának sokmilliós villákat Franciaországban. Ezek ugyanis nem engedik meg, hogy a parlament tagjainak értékes külföldi vagyontárgyai legyenek. Kerimov pedig szenátor: a felsőházban, a szövetségi tanácsban képviseli szülőföldjét, az észak-kaukázusi Dagesztánt.

Kerimov sem a szenátorságról, sem a villákról nem volt hajlandó lemondani, így trükközni kényszerült: nem a saját nevére vásárolta az ingatlanokat, és megpróbálta eltüntetni franciaországi vagyontárgyait. Ez viszont a helyi hatóságoknak nem tetszett. Ezért a múlt hét közepén a nizzai repülőtéren őrizetbe vették az adócsalással és pénzmosással vádolt üzletembert. A hét végén csak ötmillió eurós óvadék ellenében engedték el, és megtiltották neki, hogy elhagyja Franciaországot. Az adócsalás egyébként úgy került a képbe, hogy az egyenként 100 millió eurónál is értékesebb villák hivatalos vételára feltűnően alacsony volt, így a vevő jelentős vagyonszerzési adó befizetése alól mentesítette magát.

Az 51 éves oligarcha őrizetbe vételét az tette lehetővé, hogy óvatlanul magán-, nem pedig diplomata-útlevéllel lépett be Franciaországba. Az okiratválasztás arra utal, hogy a Kremllel közismerten jó viszonyban lévő oligarcha úgy gondolta, a franciák annak ellenére sem merik letartóztatni, hogy az év eleje óta már négy, az övének gondolt villát foglaltak le a hatóságok, az egyikben pedig házkutatást is tartottak. Moszkva mindenesetre kiáll Kerimov mellett: a külügyminisztérium provokációnak és elfogadhatatlannak nevezte a lefogását, és követeli a 10 éves börtönnel és többmilliós büntetéssel sújtható oligarcha hazaengedését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.