2018. március 14., szerda

A FAKE NEWS ANATÓMIÁJA - AGYMOSOTTÁ VÁLUNK, ÉS NEM TEHETÜNK ELLENE SEMMIT?

VÁROSI KURÍR / TECH-TUDOMÁNY
Szerző: SZIGETI ILDIKÓ
2018.03.14.


Ha egy hazugságot sokszor ismételgetnek, elhisszük. Ráadásul az álhírek hatszor gyorsabban terjednek, mint az igazság. Ezeket a pszichológiai alaptételeket immár a kormányzati kommunikációban is alkalmazzák. Az éppen aktuális központi „sorvezető” milliókkal hitetheti el azt, amit éppen el akarnak hitetni. És nem tehetünk ellene semmit. 

Lássuk miből élnek!

A Science magazinban most megjelent tanulmányban, a Twitteren 2006 és 2017 között megosztott több millió tweeten vizsgálták az álhírek és igazság terjedésének sebességét és egyéb dimenzióit. A vizsgálatuk igazolta és alátámasztotta a sejtést:

az álhírek átlagosan hatszor gyorsabban értek el 1500 embert, mint az igaz hírek. Ráadásul sokkal nagyobb aktivitásúak is voltak ezek a bejegyzések: többen kedvelték és többen is szóltak hozzá, mint egy igaz hírhez.

Mint arról a humbug.blog.hu a Szkeptikus Társaság hírére hivatkozva beszámolt: azt is megvizsgálták, hogy kik voltak a legtöbb megosztást generáló felhasználók.

Meglepő módon, a Twitteren, nem a sok követő számú híroldalak jártak élen a hamis hírek terjesztésében, hanem éppen ellenkezőleg: a kis követőszámú, baráti társaságot maguk köré gyűjtő felhasználók.

Ennek nyilván pszichológiai okai vannak: barátainktól, ismerőseinktől könnyebben elfogadjuk az állításokat, mint személytelen híroldalaktól, kötődjünk azokhoz vagy értsünk egyet a nézeteikkel bármennyire is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.