2018. március 14., szerda

TÖRÖK GÁBOR LÁZÁR JÁNOSRÓL: "NEM ÉRTEM , HÓDMEZŐVÁSÁRHELY UTÁN MIÉRT KELLETT ÁTVÁLTOZNIA NÉMET SZILÁRDDÁ"

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: TÖRÖK GÁBOR
2018.03.13.


Nehéz észszerű magyarázatot találni a Miniszterelnökséget vezető miniszter mostani lépéseire – mondja a politológus. Ízelítő.

A nemzeti ünnep miatt már szerdán kapható az újságárusoknál a Magyar Narancs legfrissebb száma, amelyben Török Gábor politológussal készült interjúnkat is olvashatják. Az elemzővel Teczár Szilárd beszélgetett egyebek közt az ellenzéki együttműködésről, Simicska Lajos befolyásáról, Lázár János Hódmezővásárhely utáni helyzetéről és arról, hogy mi történhet, ha a Fidesz bukja az abszolút többséget április 8-a után.

Magyar Narancs: Az ellenzéki térfélen kinek lenne leginkább érdeke a koordináció?


Török Gábor: Az MSZP-t látom a legnyitottabbnak erre. A Botka-projekt bedőlése után a szocialisták abban voltak érdekeltek, hogy a lehető leginkább elrejtsék magukat a többi ellenzéki erő között. Válságos periódusban voltak, joggal vetődött fel, hogy még az 5 százalékos küszöb is gondot jelenthet nekik. Számomra meglepő módon kitalálták, mi az érdekük. Megpróbálták magukat a többiekben feloldani. Ezért volt fontos a DK-val való együttműködés, és ezért volt fontos egy népszerű külsős miniszterelnök-jelölt leigazolása, aki a párton belüli viszonyokba nem avatkozik bele, ugyanakkor címlapfiúnak tökéletes. A nyitottság ma is megvan az MSZP-ben egy szélesebb együttműködésre, de a már említett korlátok nem teszik lehetővé, hogy nagyvonalú ajánlatokat tegyenek. Ha a Jobbikot is bevonnák az együttműködésbe, még 10–20 helyen kellene visszalépniük. Szerintem ez számukra vállalhatatlan. A másik három párt pedig ellenérdekelt a koordinációban. A Jobbik csak a baloldali szavazókra hajt, a baloldal pártjait megbízhatatlannak és toxikusnak tartja. Az LMP átrendezni szeretné az erőviszonyokat, nem konzerválni, a DK elsődleges célja, hogy listán megközelítse vagy utolérje az MSZP-t. Csak a kormányváltás, a kormányra kerülés közvetlen lehetősége változtathatna a gondolkodásukon, de ez bizonytalan, a veszteség pedig biztos. Ilyen helyzetben hogyan szokott az ember dönteni?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.