2018. december 8., szombat

NEMZETSTRATÉGIAI ÉRDEK A KORMÁNYMÉDIA KÖZPONTOSÍTÁSA, AZ MVM A FRADI ÚJ FŐSZPONZORA - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.12.07.


Sem a Médiahatóságnak, sem a Médiatanácsnak nem kell vizsgálnia a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány gigantikus média-portfólióját, mert a kormány szerint a közérdek így kívánja. A vizes világbajnokság után az atlétikai világbajnokság megrendezésére költ az ország majd 100 milliárd forintnál is többet, a Magyar Villamos Művek lett az FTC új kiemelt szponzora. 
Heti lapszemle.

hvg.hu: Nemzetstratégiai jelentőségűvé tette a kormány a fideszes médiabirodalmat

Nem kell vizsgálnia a kormánypárti sajtó összefonódását a Médiatanácsnak és a Gazdasági Versenyhivatalnak, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette azt az ügyletet, amellyel a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány megszerezte az Echo Tv, a Magyar Idők és az Origo kiadóját, illetve az Opus Presst. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny december 5-i számában jelent meg. A versenytörvény 2013-as módosítása kimondja, hogy a kormány az engedélyköteles összefonódást rendelettel közérdekből – így különösen a munkahelyek megőrzése, az adott ágazat nemzetközi versenyképességének megerősítése, az ellátás biztonsága érdekében – nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítse. A G7kiszámolta, hogy az alapítványnak ingyen átengedett médiaérdekeltségekre a Fidesz-közeli vállalkozók 30 milliárd forintot költöttek.

444: 2023-ban Budapest lesz az atlétikai világbajnokság házigazdája

Az úszó világbajnoksághoz fogható nagy sportesemény költségei annak 100 milliárdját is meghaladhatják majd, de hogy mennyivel, azt nem tudni. A magyar főváros nem nyílt pályázaton, hanem meghívásos rendszerben kapta meg a lehetőséget. Úgy, hogy kifejezetten atlétikai stadionja nincs is. A nemzetközi szövetség alapelvárása, hogy legalább 30 ezer néző beférjen a stadionba – ennyi férőhely csak a jövőre elkészülő új Puskás Stadionban lesz. Csakhogy a 67 ezres, nettó 140 milliárd forintos aréna nem alkalmas atlétikai versenyek megrendezésére, csak futballra tervezték. Nincs benne futópálya, hogy a lelátók közelebb legyenek a gyephez. A Csepel-sziget északi részére tervezett atlétikai stadion költségét nem árulta el eddig a kormány, az is több lehet majd 100 milliárd forintnál. Az úszó vébére épített Duna Aréna 43 milliárd forintba került.

Magyar Narancs: Kampány indult Habonyék médiája ellen Szlovéniában

Annyira gyűlöletkeltő és rasszista Habony Árpádék szlovén tévéje és újságja, hogy kampány indult: felelős cég ne hirdessen náluk. Az ügyben már a miniszterelnök is kiállt a gyűlöletbeszéd ellen, és van olyan nagyvállalat, mely visszavonta hirdetéseit az érintett helyekről. Ahogy arról a lap többször is beszámolt, Habony Árpád és a hozzá köthető üzleti kör – elsősorban a volt köztévés Schatz Péter – jelentős összegeket költöttek arra, hogy újságot és tévét vásároljanak Szlovéniában. Az üzlettel a szlovén szélsőjobb vezére, Janez Janša járt jól. Janša és Orbán Viktor jó barátok, és Habonyék pont azokban a médiacégekben szereztek jelentős tulajdont, amelyben tulajdonostársuk Janša pártja az SDS, vagy a párthoz szorosan kötődő emberek.

Nemzeti Sport: a Magyar Villamos Művek az FTC új kiemelt szponzora

Újabb nagyszabású támogatási szerződést kötött az MVM, az állami energiacég, amely a monopolhelyzete miatt nem igazán szorul rá a reklámokra. A kormánymédiába pumpált 5 milliárd forint, és a CÖF négy kisfilmjeire adományozott 500 millió forint után bejelentették, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. kiemelt szponzorként támogatja a Ferencvárosi Torna Clubot, annak különböző szakosztályait és korosztályait. A támogatásért cserébe az MVM megjelenhet a klub reklámfelületein, és egyes létesítmények névadási jogaival is élhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.