2019. január 24., csütörtök

'A LEGMAGASABB HELYRŐL KAPJA ORBÁN A JÓVÁHAGYÁST'

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.01.23.


Hogyan ösztönzi Donald Trump stílusa az amerikai elnök utánzóit szerte a világban? Erről közölt elemzést a Washington Post, amely a magyar miniszterelnököt sem hagyta ki a cikkéből. A lap kitér a Közép-európai Egyetem, a CEU ügyére is, azt írja, a Trump-kormányzat szakított a korábban követett amerikai politikával, amely védelmezte az oktatási szabadságot. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Elsőként a Washington Post közölte a hírt, hogy február 15-ikével távozik tisztségéből Wess Mitchell, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekben illetékes helyettes államtitkára. Róla azt érdemes tudni, a Trump-kormányzat kinevezettjeként annak a felismerésnek a jegyében vágott bele a munkába, hogy korábban a szigorú hangú elmarasztalásokkal nem sikerült jobb belátásra bírni a liberális demokrácia és a jogállamiság útjáról sok tekintetben letért magyar vezetést. Azt a kormányzatot, amely ráadásul túlságosan Putyin-barát politikájával, a kijevi vezetésnek a NATO-hoz való közeledését akadályozó magatartásával is sok bosszúságot okozott Washingtonnak.

Így aztán Mitchell barátságos hangot igyekezett megütni Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. Mindez a Washington Post megfogalmazásában így hangzik: „Közép- és Kelet-Európát illetően Mitchell szakított az Obama-időszak politikájával, az autoriter vezetők elmarasztalásával az emberi jogsértések miatt. Ehelyett potenciális partnernek tekintette őket.

Nem azért

Az emberi jogi aktivisták körében riadalmat váltott ki, hogy a magyar külügyminiszter Washingtonba jött magas szintű megbeszélésekre, amelyeket Mitchell szervezett meg Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval.”

A lap által idézett nyilatkozatában Mitchell hangsúlyozza: nem azért távozik, mert nem ért egyet a vonallal, éppen ellenkezőleg, csak éppen több időt szeretne tölteni a családjával. Azt azért a Washington Post megjegyzi, hogy Mitchell soha nem használt olyan konfrontatív hangot a NATO-val, az EU-val, az európai szövetségesekkel szemben, mint Trump elnök, vagy akár még Pompeo is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.