2019. január 29., kedd

FONTOSABB AZ AUDI DOLGOZÓK SZTRÁJKJA MOST, MINT AZ ÁLLANDÓ ORBÁN ELLENI KÜZDELEM

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.01.29.


Orbán Viktor rendszerének leváltása nem cél, hanem egy eszköz, mert enélkül a változás nélkül elképzelhetetlen egy igazságosabb társadalom félépítése Magyarországon. Az a küzdelem, amit a győri Audi-gyár dolgozói folytatnak, és amely küzdelemnek első körben nincsen köze a rendszerváltáshoz, éppen ezért fontosabb ebben a pillanatban mint az örök küzdelem Orbán Viktor ellen.

Az Orbán-rendszert azért akarjuk leváltani, mert egy olyan országban akarunk élni, amely szolidárisabb, olyan demokráciát teremt, amelyben nem csak az eliteknek van beleszólása a valós döntésekbe. Kicsit beljebb menve, amely nem csupán jobb béreket ad, hiszen nem a munka, hanem a tőke adóztatására helyezi a hangsúlyt, és a versenyképességet nem a munkavállalók alacsonyan tartott béreitől reméli, hanem a termelékenység növekedésétől, a magasan képzett magyar dolgozók tömegei által nyújtott versenyelőnytől.

Ehhez viszont erős közösségekre, a munkavállalók jogaiért harcolni képes szakszervezetekre, a dolgozói identitás megerősítésére van szükség...

Az Audi-sztrájk pedig a szimpla bérkövetelésen túl erről szól. Az Audi-sztrájk egy példa minden munkavállaló számára, hogy ki lehet, és ki is kell állni a saját jogainkért, ezt pedig közösségben kell megtenni, a szakszervezeteket támogatva. És jó példa a szakszervezetek számára is, illetve minden politikai közösség számára (a szakszervezetek is politikai közösségek, a közös ügyeink intézésébe szólnak bele és érdekeket képviselnek), hogy mit jelent megszervezni magunkat, mit jelent a szervezettség, és mire képes.
Nem az a szervezettség, ha kirakok egy Facebook-eseményt, meg kimegyünk tüntetni, hanem az, ha van képességünk mozgósításra, kommunikációra, a belső vitáink lerendezésére, a problémáink képviseletére.
A fentiekből kiindulva viszont az elmúlt hónap történései kapcsán érdemes pár dolgot kifejteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.