2019. február 7., csütörtök

MAGYARORSZÁGRA JÖN AZ AMERIKAI KÜLÜGYMINISZTER - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 ,Hz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.02.07.


Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a jövő héten Magyarországra utazik, adta hírül a Fehér Ház miután Szijjártó Péter külügyminiszter John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval tárgyalt.

Erről számol be a France 24 az AFP alapján. A magyar-amerikai katonai együttműködésről, az energia diverzifikációjáról, az orosz befolyás jelentette konfrontációról és a NATO-ban töretlen szerepvállalásunkról egyeztettek. Bolton Twitter-üzenetben közölte, remek 2019-es célokat tűztek ki Pompeo útja előtt. A tudósítás megjegyzi, hogy Orbán, aki az Unió migrációs politikájával szembement, elsőként dicsőítette Trumpot. S hogy az amerikai külügyminiszter akkor érkezik hazánkba, amikor Orbánnak tüntetések sorozatával kell szembesülni a rabszolgatörvény kapcsán. Az amerikai elnök mindig is hajlandóságot mutatott az együttműködésre, szemben az Obama kormányzat hűvös távolságtartásával, noha most is akadtak nézetkülönbségek. Itt a két orosz fegyverkereskedő oroszoknak történt kiadatását illetve a Soros elleni támadás ürügyén a CEU Bécsbe üldözését emeli ki a cikk.

A Washington Post Mike Pompeo minapi brüsszeli beszédét igencsak kritikusan ítéli meg, nem köntörfalaz, egyenesen rossznak mondja. Mert miközben a "multilaterialis" kapcsolatokról beszélt, a kétoldalú kacsolatokat dicsérte. És Trump után szabadon feltette a kérdést, az a világrend, amiben ma élünk – vajon helyes-e? Ami viszont Magyarországot érinti: az Európai bizottság agytrösztjének számító European Political Strategy Centerben tartott diskurzuson kiderült, a résztvevőket a Brexitnél is jobban aggasztotta Orbán illiberálisdemokráciája, azé az országé, amit Trump Amerikája a karjaiba fogad. Mike Pompeo figyelmébe pedig azt ajánlották, hogy ha Európa épp olyannak látja Trumpkormányzását, mint Hszi Csin-pingét, akkor már rég odaveszett Amerika vezető szerepe a világpolitikában.

Az EU-ellenes populisták egyre kiterjedtebb hatalomra jutása nap mint nap megnehezíti a gyorsan változó külpolitikai krízisek kezelését, egységes uniós álláspont kialakítását – írta a New York Times a Reuters alapján. A névtelenségbe burkolózó diplomaták ezt az uniós külügyminiszterek hét eleji találkozója után szűrték le, hisz három, igencsak lényegi kérdésben nem sikerült közös nevezőre jutniuk. Venezuela ügyében, az Arab Ligával tervezett migrációs kérdésben és az orosz-amerikai felmondott rakéta egyezmény megítélésében. Magyarországot is kiemeli az elemzés, hisz minden migrációs kérdést megvétóz, legutóbb az ENSZ migrációs paktumát, majd az Arab Ligával tervezett uniós megállapodást. Ugyanakkor szövetségese, Lengyelország mindig az amerikaiak pártját fogja az oroszok ellenében, bármiről legyen szó.

Baj van a motorházban – érzékeltette plasztikusan az egyik résztvevő. Pedig Frederica Mogherini külügyi biztos igencsak agilis vezetési stílusa azt diktálná, hogy Amerikához hasonlóan például bizonyos szankciók gyorsan életbe lépjenek. A 28 tagállam közötti egység megteremtése azonban egyre több akadályba ütközik, míg korábban az uniópárti szemlélet és az együttes gazdasági sikerek ösztönzőleg hatottak, ma ezek aligha jelentenek összetartó erőt. Az uniós választások közeledtével pedig ez a helyzet romlani látszik, hisz minden tagország kampányérdekeinek megfelelően cselekszik. Tavaly Jean-Claude Juncker javaslata, hogy elegendő legyen a többségi szavazat elérése külügyi kérdésekben - csődöt mondott, mert nem hajlandóak a tagállamok feladni vétójogukat. A kimerítő, több napos egyeztetés után az egyik külügyminiszter úgy fogalmazott, az eredmény híján ilyenkor az ember már csak a Red Bullban bízhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.