2019. február 7., csütörtök

KIS JÁNOS: DIKTATÓRIKUS ÜZEMMÓDBA ÁLL AZ ORBÁN-REZSIM

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.02.07.


Részletes, rendszerleíró esszét közöl Kis János filozófus, SZDSZ-alapító, benne az Orbán-rendszer bemutatása mellett az is, milyen lehet egy lehetséges ellenállás.

A magyarországi változásokra címmel írt dolgozatot Kis János a Magyar Narancs hetilapba, egy rövid előzetes a lap online felületén is megjelent. Kis legerősebb megállapítása az, hogy:

"Aminek jelenleg tanúi vagyunk, az megítélésem szerint az Orbán-rezsim diktatórikus üzemmódba állításának a kezdete."

A filozófus a decemberi, botrányos parlamenti üléstől indítja írását (amikor az ellenzék az elnöki pulpitust, a Fidesz pedig a túlóratörvényt fogadta el), amivel az ellenzék megtalálta a kitörési pontot.

"Minden Fidesz-kádernek és minden megfé­lem­lített köztisztviselőnek melegen ajánlom, hogy figyelmesen nézzék végig Tordai Bence (Párbeszéd) videóját, és vigyázó szemüket Orbánra vessék: bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen lesz az erős ember abban az órában, amikor éppen felfogja majd, hogy pünkösdi királyságának befellegzett" – írja Kis.

De ettől még messze vagyunk, teszi hozzá, mindenesetre új időszámítás kezdődött, ugyanis kiderült, hogy a tetszhalott ellenzék él, és vannak még erkölcsi-politikai tartalékai Kis szerint.

"A DK-tól a Jobbikig terjedő ellenzék képesnek bizonyult összehangolt és szolidáris cselekvésre"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.