2019. február 1., péntek

TISZABURÁN MÉG A MELEGET IS ELLOPJÁK A CSÓRÓKTÓL - A HATALOM BIRTOKOSAI CINIKUSAN A SZEMÜKBE RÖHÖGNEK, TUDJÁK, VÉDETTSÉGET ÉRVEZNEK

VÁROSI KURÍR
Szerző: BI
2019.02.01.


Hazánkban 2010 után egy gátlástalan, zsákmányszerzésre szerveződött, kollégiumi macsó társaság szerzett politikai hatalmat, kétharmados támogatottsággal. Az elmúlt, több mint nyolc évben törvényesítve folyt az ország szétlopása. A Fidesz közelében levők csak azt nem teszik saját zsebbe, amit nem akarnak. Virágzik a korrupció, rövid idő alatt – magyar mércével – óriási vagyonok jöttek létre.


A hatalom birtokosai cinikusan a szemünkbe röhögnek, tudják védettséget élveznek.

Ebben a világban simán megtehetik, hogy még a csóróktól is lopnak. A Népszava írt arról, rongyokkal, kartondobozokkal, műanyag palackokkal, adománycsomagokból származó cipőkkel, ruhákkal, gumidarabokkal fűtenek az ország legszegényebb falvaiban: ezek egyike a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura. A 3200 fős településen hivatalosan is közel hetven százalékos a munkanélküliség, de ha a közmunkásokat nem számítjuk, ez az arány elérheti akár a nyolcvan-kilencven százalékot is.
Másfél köbméter tűzifa itt nem egyszerűen azt jelenti,

hogy melegebb lesz a nappaliban, vagy éjszaka nem kell nyakig húzni a dunyhát. Itt ennyi fából akár két hónapot is kihúzhat egy család, mert a legnagyobb mínuszokban egyetlen szobában húzódnak össze, ott alszanak, tévéznek és főznek a sparhelten. Ez a mennyiségű szociális tűzifa a Belügyminisztérium pályázatának köszönhetően minden rászorulónak járna – vagyis gyakorlatilag az egész falunak. Járni jár ugyan, de valahogy mégsem jut el hozzájuk, vagy ha mégis, nem ők tüzelik el.

Turó Flórián önkormányzati képviselő szerint a falu vezetői nyerészkednek a tűzifával, s kihasználják a szegények kiszolgáltatott helyzetét. A fakiosztást egyfajta jegyrendszer alapján végzik, de akadt, aki három napi sorban állás után sem jutott hozzá a fájához.

Kiderült: azokat vették előre, akik később eladták a saját fájukat a polgármester húgának – ő egyébként közmunkásként dolgozik a faluban, így a helyiek szerint rejtély, milyen forrásból képes hatalmas mennyiségben felvásárolni a fát.

"Négyezer ötszáz forintot fizetett egy köbméter fáért a polgármester húga"

– mondták el a faluban többen is. Arra a kérdésre, miért adták el potom pénzért a piacon 25-30 ezer forintba kerülő tűzifájukat, azt válaszolták: az asszony azonnal fizetett, s így legalább hozzájutottak valamennyi pénzhez, amiből élelmet vehettek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.