2019. március 4., hétfő

A MAGYAROK CSALÁDTAGJAIKNAK HISZNEK, NEM A KORMÁNYNAK

TÉNYGYÁR BLOG
Szerző: Ténygyár
2019.03.04.


- A magyarok többsége nem tartja demokratikusnak Magyarországot, nem bízik a politikai rendszerben, de nem hisz az ufókban és a világot irányító titkos szervezetekben sem

- 48 százalékunk szerint a kormány hazudik arról, hány bevándorló van az országban
- A magyarok többsége szerint a kormánynak békén kellene hagynia a cégeket, hogy úgy működjenek, ahogyan jónak látják

Összeesküvés-elméletekről készített felmérést több országban, így Magyarországon is a brit Yougov közvélemény-kutató. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora egyes közkeletű tévhitek támogatottsága a magyarok között – és ezt számos érdekes információval támasztották alá. Így például kiderült, hogy a magyarok jelentős része nem bízik az újságírókban és a politikusokban, a családtagjaink és barátaink véleményére viszont sokat adunk. Talán ennél is meglepőbb, hogy az értékrendjükben sokszor baloldali magyarok többsége azt szeretné, ha a kormány békén hagyná a cégeket. Nagy butaságokban, alufóliasisakos összeesküvés-elméletekben viszont csak a társadalom egy igen kis része hisz.

A családnak hiszünk, a politikusoknak nem

Az összeesküvés-elméletek kutatásában azért van jelentősége annak, hogy honnan tájékozódnak az emberek, mert aki kevéssé bízik a hivatalos forrásokban (az újságoktól az Európai Unióig), az nagyobb eséllyel válik befolyásolhatóvá. A magyarok e tekintetben kiszolgáltatottnak tűnnek: többségünk csak a családtagjait és barátait gondolja megbízható hírforrásnak. Konkrét számokra lefordítva: a magyarok 84%-a inkább nem hisz az újságíróknak (14% inkább igen), 81% nem bízik a magyar kormánytagokban (17% igen), 75% nem tartja megbízhatónak a cégvezetőket (20% igen), de többségünk szkeptikus a vallási (77%) és a katonai vezetők(70%) szavahihetőségével kapcsolatban is.

Persze Magyarország régebbi és újabb kori történelmét ismerve aligha lehet meglepő, hogy a magyarok nem hisznek el mindent, amit a kormányoktól és magas beosztású emberektől hallanak – ez lehet az egészséges kétkedés megnyilvánulása is. De nem bízunk igazán a külföldben sem: az Egyesült Államok kormányának vezetőit például csak 14 százalék tartja szavahihetőnek, az EU vezetőiről pedig 31% százalék mondja ugyanezt, 65 százalék ellenében. Ez utóbbi egyébként a legjobb arány, amit politikusok elértek: azaz elmondhatjuk, hogy a magyarok a hazai kormányban pont annyira nem bíznak, mint mondjuk az amerikai miniszterekben, de az Európai Uniót irányító politikusok a magyarok szerint nagyobb eséllyel mondanak náluk igazat.

No de akkor kinek hiszünk? A kutatás szerint leginkább az egyszerű embereknek. Az embereknek, akikkel általában találkozunk, például a magyarok fele (48%) hajlamos hinni – a másik fele (49%) azt gondolja, hogy azok az emberek sem megbízhatóak, akikkel rendszeresen találkozik. A családtagokban bízunk leginkább: tízből kilenc (92%) magyar azt mondja, hogy hisz a családtagjainak, tízből nyolc (80%) pedig a barátairól állítja ugyanezt. Jó hír, hogy a tudósok bizalmi indexe is magas (60%), ez azért fontos, mert ezzel alacsonyabba veszélyes áltudományos (például oltásellenes) tévhitek terjedési esélye...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.