2019. április 10., szerda

MIND UGYANAZT ÉS MINDIG UGYANAZT

ÁTLÁTSZÓ / MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mértékblog / KATUS ESZTER
2019.04.10.



Egységben az erő – ebben hisz az immár az összes megyei lapot magának tudható fideszes médiaalapítvány. Szerkesztői szabadság helyett teljesen egységesített hírtartalom minden megyében, helyi közélet helyett legfeljebb helyi hitélet. Katus Eszter elemzése.

Pontosan egy évvel ezelőtt készült el az első megyei lapelemzésünk, amelyben a 2018. április 6-i lapszámokat vettük górcső alá. Ezt még további nyolc alkalom követte, egészen 2018 végéig. Bár az a projekt december végén lezárult, úgy döntöttük, 


egy elemzés erejéig még visszatérünk a regionális napilapokhoz.

A tavalyi első elemzés óta ugyanis sok minden változott a megyei lapok tulajdonosi hátterében: Heinrich Pecina és Andy Vajna lapjai is a Fidesz-közeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonába kerültek. Méghozzá nem is akárhogy: a különböző médiatermékek vezetői még novemberben ajánlották fel ingyen lapjaikat a KESMÁ-nak, ezzel mintegy 30 milliárd forintos vagyonról mondva le. A lapok ma már (további több száz más sajtótermékkel együtt) egy központi irányítású vállalatcsoporthoz tartoznak, amelynek vezető tagja a – korábban Mészáros Lőrinc tulajdonában álló – Mediaworks, míg a többi cég ellenőrzött tag. A nagy holding létrejöttét a Gazdasági- és Versenyhivatal és a Médiatanács sem vizsgálta, miután a kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a tranzakciót.

Így kialakult egy hatalmas, teljesen központosított fideszes médiabirodalom, amelynek legfőbb vezetője Liszkay Gábor elnök-vezérigazgató.

A korábbi elemzésektől eltérően így már nem beszélhetünk három különböző lapcsoportról (Mediaworks, Inform Média, Lapcom), csupán egy közösről. Emiatt persze felmerül a kérdés, vajon milyen változásokat hozott az összevonás. Megmaradhattak-e a szerkesztői döntések alapján született minimális különbségek a központi oldalakon, vagy minden teljesen egyforma lett? Változott-e a lapok hangvétele, tetten érhető-e bármilyen látványos jelenség, ami a teljes központosításra utal?

Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a 2019. április 6-án megjelent 18 megyei napilapban. Ezúttal sem vizsgáltuk a szolgáltatásokat és sportoldalakat, csak a központi és a megyei közéleti híreket.

Soros-terv nélkül, de teljes összhangban

A központi tartalmak alapján két csoportba oszthatók a napilapok: az egyikbe tartozik a 24 óra, a Békés megyei Hírlap, a Heves megyei Hírlap, a Nógrád megyei Hírlap, a Petőfi Népe, a Somogyi Hírlap, a Tolnai Népújság, a Dunántúli Napló és az Új Néplap, míg a másikba a Délmagyarország, a Fejér megyei Hírlap, a Kisalföld, a Napló (Veszprém), a Vas Népe, a Zalai Hírlap, az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló.

A különbség azonban mindössze formai: míg az első csoportba tartozó lapok három teljes oldalon (7-8-9.) foglalkoztak gazdasággal, belföldi és külföldi hírekkel, addig a második csoportban csupán egy oldalon olvashatók a közös központi tartalmak. Bár korábban előfordult, hogy a Lapcom vagy az Inform Média lapjai a közös anyagokon túl további országos és hazai híreket is megjelentettek, mást emeltek ki vagy máshogy fogalmaztak, mint a Mediaworks lapok, ez mára teljesen megszűnt: a cikkek minden lapban szóról szóra megegyeztek.

A lapok szabadsága látszólag a címoldalra korlátozódott: ott vélhetően a szerkesztők dönthették el, mely központi hírt/híreket emelik ki. Így fordulhatott elő, hogy volt olyan újság, amely hármat is, míg más lapok egy központi anyagot sem tettek az első oldalra.

Ami a tartalmat illeti: a tematika szinte semmit sem változott az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Akkor is választás előtt álltunk és most is, akkor is a migrációval riogatták az olvasókat és most is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.