2019. április 10., szerda

ANNYIT SIKERÜLT ELÉRNÜNK, HOGY ELHAGYHATJUK MAGYARORSZÁGOT, A RÉGI DIKTÁTORT AZ ÚJ KÖVETTE

168 ÓRA
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2019.04.10.


Kútvölgyi Erzsébet Kossuth-díjas színésznő 1971 óta a Vígszínház tagja, s bár sokféle prózai és zenés műfajban játszott már, monodrámában most láthatjuk először. Kornis Mihály művéből Telihay Péter rendezte meg a Kádárné balladáját, amelyet nemrég mutattak be a teátrum házi színpadán. Ebben Tamáska Máriát, Kádár János feleségét alakítja. Kútvölgyi Erzsébet a rendszerváltás idején, az első szabad választások előtt Darvas Ivánnak és az SZDSZ-nek kampányolt. Most azt is megkérdeztük tőle, mi valósult meg a szabadelvű eszmékből.

Úgy tudom, eddig kerülte a szóló műfajokat. Ennyire ijesztő egyedül lenni a színpadon?

– Rettegtem tőle. A színházcsinálás csapatjáték, ha előadás közben bármi probléma adódik, a partner kihúzhat a bajból. De ha egyedül vagyok, csak magamra számíthatok. Még ha biztos vagyok is a szövegtudásomban, pánikolok, mielőtt színpadra lépnék: sikerül-e majd minden mondatot előbányászni a memóriámból? És ahogy öregszem, egyre inkább nő bennem ez a feszültség. Amíg fiatal az ember, tele van lendülettel, úgy érzi, bármit meg tud oldani, nincs lehetetlen. Most már tudom, hogy van. Miközben az elvárások sokkal nagyobbak. Ha a színész kap egy díjat, meg akar felelni neki. Ha kap még egy díjat, boldog persze, de arra is gondol: Jézus Mária, még többet várnak majd tőlem!

Önálló estje sem volt még.

– Soha, és nem is lesz. Nem elég nekem Kádárné?

Miért vállalta, ha ennyire tart a monodrámától?

– Mert kiírták a nevemet a próbatáblára, és ez nagyon jó szerep. És mert imádok a házi színpadunkon játszani, élvezem, hogy közel van a közönség. A darab íróját, Kornis Mihályt is nagyon szeretem, és csak az olvasópróbán jöttem rá, hogy ez egy 44 oldalas szöveg, amivel egyedül kell megküzdenem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.