2019. április 3., szerda

BERLIN VAGY AMSZTERDAM?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.04.03.


Amikor az ember azon töpreng, vajon határátkelőként melyik országot, melyik várost válassza, tapasztalatom szerint e két név elég gyakran felmerül. Érthető okokból persze, hiszen a nagyvárosokban jellemzően jobbak a munkalehetőségek, Hollandia pedig a britek elhúzódó szerencsétlenkedése miatt egyébként is egyre vonzóbb célország az elsősorban angolul beszélők számára. Az alábbiakban olyanok véleményét próbáltam meg összegyűjteni, akik mindkét városban éltek (vagy legalább jól ismerik), így van összehasonlítási alapjuk.

Berlin, egy kifejezetten nemzetközi város

„Én mindenképpen Berlin mellett teszem le a voksom úgy, hogy 6 éve élek itt, előtte 20 évig Hollandiában laktam.

Berlin egyértelműen olcsóbb, mint Amszterdam, különösen az élelmiszerek és az éttermek terén. A lakbérárak az utóbbi években emelkedésnek indultak, de még mindig alacsonyabbak, mint Amszterdamban.

Berlin rendkívül nemzetközi város, persze németül tanácsos beszélni, de munkahelytől függően simán el lehet boldogulni az angollal. A legtöbbeknek sikerül, már csak azért is, mert Berlin a határátkelők városa. A hozzám hasonló korú (30 fölötti) németek közül a legtöbben beszélnek angolul, az idősebbek kevésbé.

A startupok (bár a fizetések alacsonyabbak, mint Hollandiában), a művészek, szabadúszók, utazók városa – egyike azon kevés európai nagyvárosnak, ahol meg lehet élni a művészetből anélkül, hogy mellette állást kellene vállalni.

Berlinben rendkívül erős a kulturális felhozatal, és nem csak a magasművészetek esetében – kiállítások, show-k, koncertek, galériák, furcsa események akadnak minden mennyiségben és minden nap.

Ami a negatívumot illeti, Berlinbe sokan jönnek valami elől menekülve, nem nézve szembe a problémáikkal, majd itt egy idő után rájönnek, hogy a város egy időre ugyan nagyszerű hely, de nem örökké. Így aztán mennek máshová. Mindebből az következik, hogy nagyon nehéz stabil baráti kört kiépíteni.

A másik negatívum, hogy a szegénység sokkal valódibb és láthatóbb, mint Amszterdamban. Ha valaki erre érzékeny, akkor nehéz lesz látni ugyanazokat a hajléktalanokat éveken át minden nap ugyanazon a tömegközlekedési járművön, tudva, hogy elég nagy lyukak tátonganak a szociális hálón, amin így elég könnyű kipottyanni.

A bürokrácia is rémes Berlinben, minden papíron kell, iszonyatosan sokáig tart és jórészt németül van. Szerencsére azért vannak szervezetek, melyek segítenek a határátkelőknek letelepedni itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.