2019. április 3., szerda

MIRE VAN JOGA AZ INGATLANKÖZVETÍTŐNEK? - ÉRDEKES BÍRÓSÁGI DÖNTÉS A KIZÁRÓLAGOSSÁGI SZERZŐDÉSRŐL

AZ ÉN PÉNZEM 
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.03.


Aki lakása eladására a közvetítővel kizárólagossági szerződést köt, akkor is fizetnie kell, ha végül akár saját rokona veszi meg az ingatlant. Ezen pedig alapvetően egy frissen nyilvánosságra került, elsőre nagyon biztató, bírósági döntés sem változtat. A sarc mértéke viszont az ítélet nyomán határozottan csökkenhet.

Tájékoztatót tett közzé az ügyészség egy jogerős bírósági ítéletről. Elsőre a lakásukat árulók (akikre a tapasztalatok szerint az első feladott hirdetést követően tömegével szállnak rá az ingatlanközvetítők) számára nagyon biztató lehet a döntés. Mint ugyanis az ügyészség hangsúlyozta: sikeres fellépésük nyomán jogerősen is megállapította a bíróság, hogy az ingatlan eladáskor önmagában a címmel, képpel, esetleg helyrajzi számmal történő hirdetés nem járhat automatikusan a fogyasztó teljes munkadíj kifizetésére kötelezésével.

A jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét sérti az a szerződéses rendelkezés, amely arra kötelezi a fogyasztót, hogy irányítsa az ingatlanközvetítőhöz az esetlegesen nála jelentkező potenciális vevőket. Ez ugyanis megakadályozza, hogy saját maga kísérelje meg ingatlanát eladni, ami nyilvánvalóan tisztességtelen kikötése a szerződésnek.

A közlemény szerint érvénytelen feltétel a bánatpénz megfizetése mellett külön kötbért is, illetve a megbízási díj mellett költségtérítést is, valamint adott bíróság kizárólagos illetékességét kikötni. A bíróság emellett a konkrét ügyben túlzott mértékűnek minősítette az évi 10 százalékos késedelmi kamatot is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.