2019. július 24., szerda

SZÖRNYEN VISELKEDŐ MENYASSZONYOK, VŐLEGÉNYEK

KLUBRÁDIÓ / ÖTÖS - BÓDY GERGŐVEL
Szerző: KLUBRÁDIÓ / BÓDY GERGŐ
2019.07.23.


Hogyan teheti tönkre valaki az esküvőjét, és miként jutottunk el a laza, egyszerű, pár perc alatt lezavart esküvőktől újra a felkapaszkodás vágya által sarkalt rongyrázós rendezvényekig?

Három nagy életfordulót tart nyilván minden kultúrkör, a születés, a temetés, és az önálló felnőtt élet kezdetét jelző esküvő, két ember elvileg életre szóló szövetségkötése, ami a legtöbb embert megmozgató közösségi, családi ünnepek közé tartozik – mondta F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus, aki az esküvői szokások változásáról, lélektani vonatkozásairól beszélt a Klubrádióban.

Egykor, a hagyományos társadalmakban természetes volt, hogy az érintett családok esküvő idején mindent megtettek, hogy a külvilág felé demonstrálják, milyen fantasztikus bőség jellemző rájuk, miközben ezt gyakran csak úgy tudták megtenni, ha erejükön felül áldoztak lányuk, fiúk életének nagy ünnepére. A hiedelem szerint ugyanis, minél gazdagabb az esküvő, annál gazdagabb lesz a fiatal pár későbbi élete is.

Ehhez tehát a családoknak sokszor vagyonuk nagyobb részét kellett elkölteniük a lagzira, ami a XX. század közepe után az akkori fiatalok körében már inkább visszatetszőnek tűnhetett, mint elismerésre méltó önfeláldozásnak. Észak-Amerikában és Európában a hatvanas évekkel jött el az elavultnak, béklyónak gondolt tradíciók elleni lázadás korszaka, és ezzel az egyperces esküvők is, amikor két tanú előtt két gyors igennel elintézték a fiatalok az egybekelést, fittyet hányva a polgári világnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.