2019. július 24., szerda

MEDDIG BÍRJÁTOK MÉG?

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.07.23.


...Egyik nap kiszaladt egy baráti társaságban a számon, hogy a legnagyobb kerékkötőt az új kormány megalakulásával kapcsolatban, a hivatalosan szélsőbaloldalinak kikiáltott párt elnökét elküldeném egy kis demokrácia-tanulmányútra Magyarországra. Merthogy a maga – negyedik befutóként – elért eredményével nem kevesebbet követel hónapok óta, mint a miniszterelnök-helyettesi posztot. Mint a megbabonázott, hajtogatja, hogy ez neki jár, mint a szája, és semmi egyébről nemigen hajlandó egyeztetni.

A megjegyzésem ebben a tényleg feszült légkörben úgy robbant, mint a bomba. Tényleg nem voltam felkészülve arra, amit kaptam.
– A te országodban diktatúra továbbképzőkön kívül nemigen van más iskola.
– Mi túléltük Francót. Sokan tanultunk abból, mit nem szabad abból az időszakból megismételni. Vannak, akik ma is siratják a hatalmat, amihez jutottak akkor, és azóta kikerültek belőle.
– Itt is vannak sz@rért-húgyért dolgozó emberek, de rabszolgatörvény ebben az országban egy napig nem maradna hatalmas tüntetések nélkül.
– Te inkább hívd ide a veled egy nézeten lévőket, hogy tanuljanak egy kicsit a véleményszabadságról!
– A te országod Putyintól tanul uralkodni. A miénk más iskolában tanult. Reméljük, meg is tanult valamit.
– Nem akarlak megbántani, de majd szólj, amikor nálatok ilyen nyílt vitában, valódi programok mellett voksoló parlament, és nem egy aláírógép dönti el, ki lesz a kormány elnöke.
És jött majdnem ugyanaz a kérdés, mert pelenka-reklám következett az adásban:
– Meddig bírjátok még? Nálunk volt polgárháború, tudjuk, milyen az. Minden oldalon haltak meg, sokan. Gyakorlatilag ma sincs olyan család, amelyiknek ne lett volna akkor áldozata. Olyan sok nép megpróbálja elkergetni a zsarnok, korrupt, elviselhetetlen vezetőit. Ti mikor?
Újból kuporgok, összementem nagyszerű magyarságomban.
A kormányfőt megválasztó szavazás, amely az abszolút többség elérésére irányul, még zajlik. Név szerint kell szavaznia minden képviselőnek, elfogadja-e a jelöltet. A részeredményekből látom, hogy ma nem lesz abszolút többség.
Két nap múlva újabb szavazás. Akkor már az egyszerű többség is elég.
Néma csendben nézzük az egyenes közvetítést. Véget is ért. Nincs új kormányfő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.