2019. augusztus 10., szombat

A NYUGDÍJFESZÜLTSÉG EGYRE NŐ, ÉS A KORMÁNY MÉG RÁ IS ERŐSÍT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.08.10.


Mivel a kormány csak reálértéken tartja a nyugdíjakat, azok egyre jobban leszakadnak a sokkal gyorsabban növekvő bérekről. A béremelkedés miatt a friss nyugdíjasok jóval magasabb összeggel mennek nyugdíjba, mint amennyit a régebbi nyugdíjasok kapnak. A béremelkedés és a nyugdíjkorhatár-emelés miatt most valóban csökkenthető a szocho, de az alacsony kulcs nem lesz fenntartható, ráadásul a pénzt lenne hova tenni: például az egészségügybe vagy a legalacsonyabb nyugdíjak emelésére.

2016-ban meghirdette a kormány, hogy 2022-ig 27-ről fokozatosan 11,5 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett tb-járulékkulcs, vagyis a szociális hozzájárulási adó (szochó) kulcsa. Ennek a reformnak a legújabb lépése a januárról júliusra halasztott 2 százalékpontos csökkentés: 19,5-ről 17,5 százalékra.

Helyes, ha a nyugdíjakat nyugdíjjárulékokból fedezik – véli Simonovits András nyugdíjszakértő Élet és Irodalomban megjelent cikkében, amit a Napi.huszemlézett. Ha a reálbérek átmenetileg nagyon gyorsan nőnek (mint ahogy az elmúlt években Magyarországon), akkor az inflációt követő nyugdíjemelési rendszerben az átlagos nyugdíjak egyre inkább lemaradnak a bérekhez képest, ezért átmenetileg a járulékkulcs valóban csökkenthető (mivel a magasabb bérek magasabb szocho-bevételt jelentenek az államnak). Sőt, a szocho-kulcs csökkentése meggyorsítja a nettóbérek emelkedését. Az általános korhatár 2022-ig tartó emelése is időlegesen növeli a bevételeket, és csökkenti a kiadásokat. Amint azonban kifullad a bérrobbanás, megáll a korhatáremelés, a folyamat, ha lassan is, de megfordul. Sokkal fájdalmasabb valamit visszavenni, mint oda se adni – érvel a szakértő a szocho-kulcs csökkentése ellen.

Ráadásul nem csak a nyugdíjak szakadnak le a fizetésekről a jelenlegi rendszerben, a nyugdíjakon belül is egyre nő a feszültség. Mivel 2015-höz képest az átlagos nettó reálbér 2018-ra állítólag 28 százalékkal nőtt, ezért a 2019. évi átlagos kezdőnyugdíj reálértékben körülbelül 28 százalékkal nőtt 2016. évi megfelelőjéhez képest. Közben a 2017 előtt megállapított nyugdíjak reálértéke változatlan maradt. Jövőre újabb évjárat megy nyugdíjba, még nagyobb reálértékű nyugdíjjal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.