2019. augusztus 28., szerda

AZ ERŐ MELLET VAN A JOG?

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.28.



Az Egyesült Államok és Kína a jogtalanság korszakába veti vissza a világkereskedelmet, állapítja meg egy uniós elemzés. Következtetés: állami pénzből kell támogatni az EU iparát.

Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek az eddiginél protekcionistább európai gazdasági modellt szorgalmaznak – írja a Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadása. A cikk alapállítása az, hogy az öreg kontinensnek ez lehet az utolsó védvonala, az immár nem tabuként kezelt „Európa erőd” koncepció, amelyet egyfelől a Donald Trump amerikai elnök által megtestesített külső veszéllyel, vagyis a kereskedelmi háborúval, másfelől az olyan, puskaporos hordónak tekinthető euroszkeptikus populistákkal lehet szembeállítani, mint amilyen például a francia Marine Le Pen.

Közpénzt az iparba?

Európa vezető közszolgái arra figyelmeztetnek, hogy ideje átkapcsolni a védekezőbb jellegű ipari stratégiára, ha az európai projekt túl akarja élni ezeket a fenyegetéseket – vélekedik a Politico. Állításának az alapja az a 173 oldalas emlékeztető, amelyben az Európai Bizottság tisztségviselői a cikk szerzőjének megfogalmazása szerint szokatlanul őszinte hangon fogalmazzák meg nézeteiket arról, milyen prioritásokat kellene szem előtt tartania a hivatalba lépő új bizottsági elnöknek, Ursula von der Leyennek. Azt javasolják, hogy az unió támogassa nagyvonalúbban közpénzből az ipart, engedjen több kiskaput a versenyjogi szabályokban, és védelmezze erőteljesebben saját kereskedelmi érdekeit.
Forogjon a Francia-német tengely

Ez – írja a Politico – zene Franciaország és Németország füleinek, tökéletes összhangban van azon ambícióikkal, hogy olyan európai nagyvállalati szereplőket hozzanak létre, amelyek versenyképesek lehetnek amerikai és kínai riválisaikkal. A bizottsági dokumentum nyelvezete kifejezetten erős, amikor arról szól, miként biztosítható a túlélés olyan környezetben, ahol az Egyesült Államok és Kína a jogtalanság korszakába veti vissza a világkereskedelmet, abba az érába, amelyben a jog az erő mellett van. Az uniós memorandum megfogalmazói szerint az erőn alapuló világrendben az EU-nak keményebben kell védenie kereskedelmi érdekeit, hogy állja a sarat. Franciaország és Németország – olvasható a Politico cikkében – felháborodott, amikor a Jean-Claude Juncker vezette, hivatalából távozófélben levő Európai Bizottság megakadályozta a Siemens és az Alstom összeolvadását.

Itt is ártanak a populisták

Az uniós memorandum szerzői - egyértelműen az EU-ellenes populisták felemelkedésére célozva – megjegyzik, hogy az unió szabadkereskedelmi szemlélete gyakran válik a fájdalmas szociális és gazdasági jelenségek bűnbakjává. Szerintük a kevésbé tehetőseket védelmező kereskedelempolitikára lenne szükség, amely úgymond kiegyenlíti a lejtő pályát – ezt a fordulatot gyakran szokták használni az agyontámogatott kínai vállalatok korlátozására –, valamint magasabb kereskedelmi korlátokat emel azon országok előtt, amelyek csak laza környezetvédelmi normákat alkalmaznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.