2019. augusztus 28., szerda

ÉVTIZEDEK ÓTA LÉPCSŐZTETI A MOZGÁSSÉRÜLTEKET A SZÉCHENYI FÜRDŐ KÓRHÁZA

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2019.08.27.


Tizenkét lépcsőfokon, majd újabb lépcsőkön keresztül lehet csak bejutni a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Nappali Kórházába, ahol különböző mozgásszervi sérültek kapnak gyógykezelést. Az épületen kívül ugyan van akadálymentesítés, de valamiért évek óta nem használják az emelőket, a dolgozók sem tudják, hogy miért. Az ápolók és egy mozgássérült nő szerint az a fürdő válasza a problémára, hogy a kerekesszékesek inkább ne jöjjenek ide, keressenek másik fizikoterápiás intézményt.

Magyarország egyébként sem túl erős az akadálymentesítésben, az viszont mégis extrém, hogy a Széchenyi Fürdő és Uszoda épületben működő Nappali Kórház, amely mozgásszervi megbetegedésekre szakosodott, sem akadálymentes. A Széchenyi Gyógyfürdő honlapján megtalálhatóak a különböző fizikoterápiás kezelések: víz alatti gyógytorna, orvosi gyógymasszázs, súlyfürdő, stb., alatta pedig mindegyik kezeléstípusnál ott szerepel, hogy milyen mozgásszervi megbetegedésen segít. Az ortopédusok, reumatológusok ide utalják be betegeiket kezelésekre, de ha valakinek kerekesszéke van, (ami nem túl ritka a mozgásszervi megbetegedéseknél) akkor jobb, ha egy másik fürdőt vagy intézményt választ. Akadálymentesítési törekvés ugyan van a Széchenyi részéről, két bejárathoz is emelőket szereltek fel, csakhogy évek óta nem használják őket vagy nem működnek.

Egy 66 éves mozgáskorlátozott nőt kísérünk el vízi gyógytornára, ahova lassan már 25 éve jár, de mióta több gerincsérv miatt megműtötték, nehézzé vált a Nappali Kórházba való bejutása. Erzsébet (a riportalany nevét kérésére megváltoztattuk) kisebb távokat nehézkesen, de segédeszköz nélkül is meg tud tenni, nagyobb távokon viszont járókerettel vagy elektromos motorbiciklivel tud csak közlekedni. A nőnek TB alapon jár a gyógytorna és egyéb kezelések a fürdőben, mint például a gyógymasszázs, azonban még így is 33 ezer forintot fizet 15 kezelésért a fürdőnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.