2020. március 20., péntek

TESZTEK NÉLKÜL IS ROBBANÁSSZERŰEN NŐ A TÜDŐGYULLADÁSOK SZÁMA, HA A BETEGSÉG KITERJED – A WHO SÜRGŐSSÉGI PROGRAMIGAZGATÓJA A 168 ÓRÁNAK

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.03.20.


Európa a koronavírus-járvány új epicentruma, innen több esetet jelentenek, mint amennyi megbetegedés naponta Kínában volt, amikor a csúcsán járt a fertőzés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint nem elég, ha egy országban teszteket végeznek vagy ha felkutatják a fertőzöttek kapcsolatait. Önmagában a karantén is kevés. Nem elég az egészségügyi intézmények felkészítése, a tömegrendezvények leállítása, az iskolabezárás. Minderre együtt van szükség. A 168 Óra a világszervezet európai sürgősségi programjának igazgatójával, dr. Nedret Emirogluval beszélgetett.

Mit gondol, mikor tetőzik a járvány?

Mindenekelőtt emlékeztetem, hogy a Covid-19 új kórokozó, amelyről az ismereteinket a védekezés menetében kell megszereznünk. Összesen kilenc és fél hét telt el, amióta felbukkant ez a vírus. Azóta sikerült kidolgozni a fertőzés laboratóriumi tesztjét, rendelkezünk különböző intézkedések és vizsgálatok kínai hatásainak tapasztalataival, és egyre több információ fut be a világ más részeiről, így Európából is. Az elmúlt napokban Európa több államában robbanásszerűen emelkedik a fertőzések száma. A beszélgetésünk előtti héten több mint 23 ezer esetet regisztráltak, s ezernél jóval többen haltak meg. A helyzet gyorsan változik, miközben ma még senki sem tudja megjósolni, hogy ez a pandémia – hiszen ma már világjárványról beszélünk – hogyan terjed tovább, mikor tetőzik. Sajnos nagyon sok kérdésre nincs világos válaszunk, miközben azon dolgozunk a tagállamok kormányaival, hogy visszaszorítsuk a fertőzést, minden eszközzel lassítsuk a terjedését. Abban viszont biztosak lehetünk: nagyon sok múlik azon, hogyan cselekszünk. Tény, hogy vannak kedvező tapasztalatok, vannak olyan országok, ahol a vírus sokkal lassabban terjed, mint másutt, tehát ez a folyamat sikeresen korlátozható, sőt közösen talán meg is állítható.

Angela Merkel német kancellár úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg a lakosság 60-70 százaléka is megfertőződik, mielőtt a járvány levonul. Egyes szakértők szerint ez akár több mint egy évig is eltarthat.

Ezt én nem tudom kommentálni addig, amíg nem látom a forrásokat, amelyek alapján a német szakértők erre a következtetésre jutottak. Természetesen én is olvastam ezeket a becsléseket, de találkoztam egészen más szcenáriókkal is. Egyes modellek csak a vírusok működésének sajátosságait veszik figyelembe, és azt nem, hogy az adott országok milyen intézkedéseket tesznek, polgáraik hogyan viselkednek. Kína esetében például már igen kedvező tapasztalatok is vannak. Viszonylag rövid idő alatt eljutottak odáig, hogy már kevesebb a megbetegedés, képesek voltak stabilizálni a helyzetet. Más országokban is tettek nagyon hatékony korlátozó intézkedéseket, így a járvány arányai egészen mások lehetnek, egyáltalán nem szükségszerű, hogy elérje az említett nagyságrendet.

Mi a tesztelés legjobb gyakorlata? Egyes országokban abból indulnak ki, hogy annál jobb, minél több vizsgálatot végeznek el, gyakorlatilag minden jelentkezőt tesztelnek. Mi gyakran halljuk azt az álláspontot, hogy csak akkor érdemes elvégezni a vizsgálatot, amikor megjelentek a kór tünetei.

Mi azt javasoljuk a tagországainknak, hogy két tényezőből induljanak ki. A vírus terjedésének szintjéből, tehát az esetszámból és az ország számára rendelkezésre álló erőforrásokból. Valójában ugyanis más stratégiát érdemes választani attól függően, hogy milyen mértékű a fertőzöttség. Korlátozott-e még az érintettek száma? Elvégezhető-e a kontaktkutatás, tehát végig tudjuk-e még járni a vírus útját? Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy keressék meg mindazokat, akik a fertőzött személlyel kapcsolatban állhattak, és végezzék el a tesztet az ő esetükben. Akkor viszont, ha már kialakultak a gócok, és egy egész csoport, egy egész közösség megfertőződött, már nyilvánvalóan nem lehet gyanú alapján kiválasztani, hogy kik lehetnek a fertőzött személyek. Ilyenkor a klinikai meghatározás módjára váltunk át, tehát az egészségi állapot mutatói alapján járunk el. Azokat teszteljük, akiknek a tünetei valószínűsítik, hogy fertőzöttek lehetnek. Tehát nincs egyértelmű, egynemű válasz minden ország számára. A korai szakaszban, amelyben Magyarország is jár, kritikusan fontos, hogy minden esetet időben megtaláljanak. Kutassák fel a kontaktokat, szigeteljék el az érintett embereket, hogy ne adhassák tovább a fertőzést. Ebben a stádiumban fel kell készíteni a kórházakat arra, hogy – ha szükség lesz rá – képesek legyenek fogadni a fertőzötteket és megfelelő ellátást tudjanak nyújtani. Ezt a két feladatot párhuzamosan kell elvégezni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése