2020. március 20., péntek

A MAGYAR GDP 4-6 SZÁZALÉKOS ESÉSE SEM LENNE MEGLEPŐ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: HAJDÚ PÉTER
2020.03.20.


Azt most még nem látni, hogy meddig tart a koronavírus-járvány miatti válság, de az biztos, hogy a 2008-2009-es visszaeséshez hasonlítható, mert a globalizált világban az egyes országokat ért csapások egymás hatását erősítik – nyilatkozta a Magyar Hangnak Mellár Tamás, közgazdász, akadémikus.

Szavai szerint hazánkat ezért érinti az átlagnál erőteljesebben a mostani válság, mert exportunk 80 százalékát külföldi cégek adják, s például az amúgy is szerkezeti átalakítás alatt álló autóipar – amely igen jelentős tényező a magyar gazdaságban – gondjai most megsokszorozódnak. További gondot jelenthet, hogy a feldolgozó ipar mellett az évi 20-30 százalékos növekedést produkáló építőipar is visszaesik.

– A kormány által eddig bejelentett intézkedések jó irányba mutatnak, de nem elegendőek. A gazdaság teljes egészét átfogó jelentős csomagra lesz szükség, hogy mérsékelje a visszaesés mértékét. Vagyis a bajba került ágazatok megsegítésén kívül jelentős keresletélénkítő lépésekre is szükség lesz, mert a belső fogyasztás is jelentősen vissza fog esni – emelte ki a közgazdász. – Ennek oka, hogy alacsonyak nyugdíjak, de a családi pótlék összeg, valamint a szociális ellátás szintje is. A várható több százezres munkanélküli tömeg miatt emelni kellene a közfoglalkoztatottak számát és ellátásuk összegét csakúgy, mint munkanélküli ellátás idejét és legalább a kezdeti időszakban az ellátás összegét. Ezek együttesen ugyanis emelhetik az amúgy kevés megtakarítással rendelkező lakosságnak a válság miatt lecsökkent vásárlóerejét, s így a belső fogyasztást. Erre már csak azért is szükség van, mert amikor a gazdaság újraindul, ez adhatja a növekedés alapját. ..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.